Založ si blog

Dobrý anjel a boj s korupciou

 

Prezident Andrej Kiska už po niekoľkýkrát od nástupu do prezidentského paláca potvrdil svoje „morálne“ kvality, ale tiež pred a povolebné sľuby.

V deň štvrťstoročia osláv 17. novembra povedal: „Práve tento deň 17. november, nám pripomína, akú moc a silu majú hodnoty, o ktoré vtedy išlo: „…sloboda, pravda, nádej, dôstojnosť, spravodlivosť, slušnosť.“

Pán prezident, pár dní po tom, ukázal našej verejnosti, ako tieto hodnoty sám uznáva a akú silu a moc majú pre neho samého, keď mu nevadí, že jeho najbližší spolupracovník Roman Krpelan, šéf komunikačného odboru prezidentskej kancelárie, od Bratislavského magistrátu v roku 2007, ktorému vtedy šéfoval A. Ďurkovský (KDH) získal 3-oj izbový byt za smiešnu cenu 1 694 eur. V tom období Krpelan pôsobil ako zástupca šéfredaktora denníka Sme. Korupcia ako zo šlabikára!

Väčšina jednoduchých ľudí si na kúpu bytu musí zobrať hypotéku, ktorú potom spláca niekoľko desiatok rokov a to ešte tŕpne či bude mať to šťastie, že bude mať po celý čas splácania hypotéky, primerané zamestnanie a pravidelný mesačný príjem.

Po prevalení sa kauzy CT prístroja v zdravotníctve a uskutočnených personálnych zmenách vo vláde a v parlamente, pán prezident požiadal o vystúpenie, v ktorom o. i.  povedal:  „O vystúpenie som dnes požiadal najmä preto, aby som sa prihovoril za dôslednosť. … nedôvera ľudí je veľká a ľudia čakajú viac. Pochopiteľne ľudia v tomto prípade výnimočne citlivo reagujú na obohacovanie sa na chorobe a ľudskom nešťastí.“

Obrovský problém v zdravotníctve nemôže vyriešiť ulica, ani hochštapleri politických strán a už vôbec nie  prezident Kiska, ktorý si musí byť vedomý, že i on sám využil existujúci „demokratický“ (rozumej kapitalistický) systém, a bohatstvo nadobudol prostredníctvom svojich nebankových spoločností.

Zdá sa, že si neuvedomuje, alebo podľa predvolebných vyjadrení nepripúšťa to ako trápnosť svojho konania. Pre väčšinu ľudí to však trápne skutočne je rovnako, ako trápne vyznel i jeho prejav v NR SR, ktorým sa pridal k cirkusantským exhibicionistom organizujúcim po našich mestách, protestné vraj protikorupčné zhromaždenia.

Paradoxom je, že vo svojom príhovore horlivo vystupoval za spravodlivosť a proti korupcii akéhokoľvek druhu. Keď mal však riešiť prípad korupcie u vlastného vedúceho komunikačného odboru Romana Krpelana, tak sa v ňom naraz prebudila ľútosť nad „mladíckou“ nerozvážnosťou 30 ročného, dobre postaveného človeka, a na jeho obhajobu povedal: „Ľudia robia chyby a niektoré sa už nedajú napraviť. Urobil ju v mladosti aj Roman a on sám to dobre vie. Keby sa takýto prípad stal ktorémukoľvek pracovníkovi počas terajšieho pôsobenia v prezidentskej kancelárii, vyvodil by som okamžite dôsledky.“

Aký to skutočne zásadný a principiálny postoj, nezávislého a spravodlivého pána prezidenta, ktorý pozná moc a silu hodnôt, ktoré nám priniesol 17. november a ktorý sa tak horlivo zasadzuje za právo a spravodlivosť.

Ak by bolo pravdou, že tieto hodnoty sú pre neho skutočnými hodnotami o ktoré sa tak vehementne opiera, tak nie len, že by sa okamžite rozlúčil s pánom poradcom, ale tvrdo by vyžadoval, aby celá záležitosť okolo prideľovania bytov bola dôsledne prešetrená a vyvodené zodpovedajúce závery voči všetkým, čo takéto zlodejstvo s bytmi organizovali, alebo nebodaj ešte i organizujú.

Pán prezident všetkých ľudí, veselo porušuje tiež predvolebné predsavzatie keď sľuboval, že po zvolení, bude na súkromné cesty využívať iba vlastné lietadlo. Na jednej strane aké „mimoriadne“ veľkorysé gesto, používať vlastné lietadlo. Veď na Slovensku je to celkom normálne, že vlastné lietadlo používa, neviem presne koľko, ale celkom určite takmer polovica našich občanov. Aj preto je celkom prirodzené, že tak ako to „môže urobiť väčšina z nás“, aj pán prezident sa rozhodol svoj plat prezidenta rozdať medzi chudobných. Na druhej strane, ako odplatu na cesty domov do Popradu využíva vládny špeciál, ktorý je  platený z peňazí daňových  poplatníkov. Pritom hodina letu stojí približne 4 500 eur, takže mesačne nás výlety prezidenta stoja cca 32 000 eur. Čo tam po takej zanedbateľnej sume, keď sa hlava štátu vzdala svojho sedemtisícového mesačného platu. Ktohovie, ako by reagovala naša „demokratická“ tlač, keby niečo podobné zistila u bývalého prezidenta, u Fica, alebo iných ústavných činiteľov. Mŕtveho chrobáka hrajú aj všetky mimovládne organizácie, ale tiež poslanci všetkých opozičných strán.

Svoju principiálnosť a zásadovosť prejavil aj v ďalšej časti svojho vystúpenia v parlamente, keď reagoval na protivládne protestné zhromaždenia organizované cirkusantskými klaunmi Alojzom Hlinom, Igorom Matovičom, Danielom Lipšicom, Richardom Sulíkom a ďalšími, ktorí za každú cenu usilujú vyvolávať nepokoje, pritom korupciu používajú ako zásterku. Ide im o ďaleko viac. Proti predsedovi vlády Ficovi sa rozhodli organizovať verejné pouličné demonštrácie a trestať ho za to, že nie je proamerický, že sa odvážil kritizovať uvalené sankcie USA a EÚ proti Rusku a odmieta zvyšovať štátny rozpočet na obranu, tak ako to požaduje NATO s dôrazom, že prednejšie je zvyšovať životnú úroveň už aj tak dosť ubiedených občanov Slovenska.

To je ten skutočný dôvod, ktorému aj pán prezident veľmi dobre rozumie a napriek tomu  tieto protesty podporuje o čom svedčí aj jeho vyjadrenie v parlamente, keď v tejto súvislosti povedal: „ Takto rozumiem aj verejným protestom a demonštráciám v týchto dňoch. Sú pochopiteľné, sú legitímne, dôvodom rozumiem, a sú právom ľudí, ktoré treba chrániť, nie znevažovať – a treba takto prejavenú nespokojnosť počúvať.“ Zaujímavé je, že pri návšteve našej republiky, ukrajinského prezidenta Petro Porošenka, keď skandovali protestujúci ľudia „fuj“ a na Porošenka, že je „fašista“, tak sa aj s Porošenkom ironicky smial demonštrantom priamo do očí. Vtedy nehovoril, že protestom rozumie a že ich treba chrániť.

Isteže, v mnohom má prezident pravdu. Len je otázne či by nebolo lepšie, aby svoju autoritu využil na to, aby vrátil rokovanie a riešenie problémov z ulice do parlamentných lavíc. Ľudia totižto nezvolili svojich zástupcov do parlamentu, aby počas volebného obdobia húfne opúšťali strany prostredníctvom ktorých sa do parlamentu dostali, a zakladali nové a nové strany. Ani preto, aby riešenie problémov v záujme cudzích štátnych záujmov ťahali z parlamentu na ulicu, kde je nebezpečenstvo vzniku davovej psychózy a možnosti nebezpečenstva ohrozenia zdravia a životov ľudí. Od výkrikov, že niekoho zastrelia ako Ceausesca, už skutočne nie je ďaleko k sfanatizovaniu davu a k situácii podobnej aká sa odohrávala nie tak dávno , tiež v mene slobody a demokracie v Ukrajinskom Majdane.

Rebelujúci poslanci nezastupujú nikoho okrem seba samých. Nemajú nijaký program, ktorý by dokázali ľuďom ponúknuť pre ďalšie smerovanie Slovenska, iba sa úboho dožadujú odvolania Róberta Fica s pozície predsedu vlády. Ich predstava a pasovanie sa do pozícií zjednotiteľov pravice, proti SMERU – SD, ako spoločnému nepriateľovi je nereálna a je postavená na vode. A predsa, žiaľ, že sa u nás ešte stále nájde niekoľko tisíc kusov zmanipulovaného stáda, ochotného sa nechať viesť politickými diletantmi a baranmi a nielen vykrikovať, ale žiaľ, v davovom ošiali sa dopustiť i nebezpečnejších, zdravie  a životy ohrozujúcich akcií.

Čoho sa vlastne dopustil Róbert Fico, že ho podľa výkrikov treba odstrániť ako Ceausesca? Pretože robí poriadok v štáte i vo vlastných radoch a má iný názor na niektoré veci ako náš „najvernejší spojenec“ USA a agresívny pakt NATO? Uvedomujú si vôbec títo páni, tiež politici, že do akého hrozného scenára ženú to ich poslušné, zmanipulované stádo? Uvedomujú si vôbec, že svojim počínaním idú proti obrovskej väčšine národa, za záujmy cudzích štátov, proti sľubu poslanca – čo sa rovná vlastizrade?!

Keby išlo prezidentovi Kiskovi skutočne o poriadok a spravodlivosť, tak by bol vyzval občanov, aby sa nedali vmanipulovať do protestných majdanovských akcií. Výrazne by ich varoval, že my nepotrebujeme destabilizáciu, vnášanie nenávisti a nevraživosti medzi ľudí, ale pokojnú atmosféru pre dôsledné riešenie všetkých aktuálnych problémov. Bol by ich vyzval na pokoj a rozvahu. Z jeho strany by to bolo skutočne rozumným a štátnickým gestom.

To by však musel vstúpiť aj do vlastného svedomia. Toho, ako je známe, pán prezident nie je schopný a zrejme ani ochotný. Spravodlivosť je pre neho skutočnou hodnotou iba vtedy, keď sa nejedná o jeho osobu a jemu blízkych, vysoko postavených, rovnako zmýšľajúcich ľudí. Žiaľ už niekoľkokrát to svojim konaním potvrdil.

Pokoj v duši

02.04.2017

Diskusná relácia RTVS (SRo) „Sobotné dialógy,“ moderovaná redaktorom Branislavom Dobšinským, už po niekoľkýkrát, a nie len mňa, vyviedla z rovnováhy. Sobotné dialógy vysielané hlavne v posledné soboty v mesiaci (25.februára a 25. marca) ma donútili, aj takouto formou reagovať na niektoré výroky, ktorými vedome, účelovo a opakovane redaktor Dobšinský [...]

Jeden z výdobytkov novembra

24.02.2017

Všetci čo si ešte pamätáme toľko očierňované obdobie socializmu a čo sa aspoň trochu zaujímajú o dianie okolo seba, vedia, že poľnohospodárska výroba založená na Jednotných roľníckych družstvách a Štátnych majetkoch, síce nie úplne bez chýb, ale predsa len zabezpečovala v obciach zamestnanosť a predovšetkým, dostatok kvalitnej, zdraviu neškodnej [...]

Bohatstvo a kariéra im zatienili rozum

12.12.2016

Je všeobecne známe, že nedávno zosnulý Fidel Castro bol niečím viac ako len slávnym kubánskym revolucionárom. Bol celkom oprávnene medzinárodne uznávanou autoritou, čo pri jeho úmrtí otvorene vyjadrili viacerí čelní predstavitelia štátov sveta. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, v kondolencii o. i. uviedol: „So smrťou Fidela Castra svet stratil človeka, [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 250030x
Priemerná čítanosť článkov: 3907x

Autor blogu

Kategórie