Založ si blog

Európe hrozí katastrofa

Mocní tohto sveta, počnúc predstaviteľmi USA cez európske štáty Veľkú Britániu, Franciu, Nemecko, Taliansko a ďalšie, svojou politikou, aj keď vykrikujú o spolupráci a solidarite, rozdeľujú svet a všade vytvárajú úzku skupinu bohatých na úkor väčšiny spoločnosti. Niekedy sa tým skupinám hovorilo buržoázia a proletariát. Dnes poznáme termín bohatí a chudobní. Medzi týmito pojmami nie je žiaden rozdiel. Akurát od tých dávnych čias, počet chudobných podstatne narástol.

Dnešní bohatí si myslia, že dokážu problémy sveta vyriešiť silou zbraní, tak ako to praktizujú USA prostredníctvom agresívneho paktu NATO. To stupňuje nespokojnosť a ľudia čím ďalej tým viac sa začínajú utiekať k nacionalistickým, pravicovo populistickým silám. Tak je tomu v ostatnej dobe aj na Ukrajine, kde zvíťazila za pomoci USA krajne pravicová až fašistická Jaceňuková strana Ľudový front. Podobne je to i vo Francii, ale i v iných štátoch Európy. Napokon aj na Slovensku sme toho očitými svedkami. Vznik a rast popularity týchto strán by mal byť dostatočne varovným signálom, že Európa si už nemôže dovoliť pokračovať v politike ožobračovania.

Stále viac občanov členských štátov pociťuje, že Európa vôbec nejde správnym smerom. Úniu vníma, ako lobistický klub bánk a nadnárodných, hlavne zbrojárskych spoločností. Takouto politikou sa ničia pracovné miesta, ľudia strácajú sociálne istoty a klesá životná úroveň. Bohatí sa stávajú bohatšími a chudobní chudobnejšími. Stále viac ľudí vníma EÚ ako hrozbu, ktorá už žiaľ nemá nič spoločné s veľkými a ušľachtilými myšlienkami slobody, sociálnej rovnosti, demokracie a solidarity. Svojou politikou stále vo väčšej miere zbavuje jednotlivé členské štáty svojprávnosti a obmedzuje ich možnosti slobodného a demokratického rozhodovania. To sa môže ešte viac prehĺbiť s pripravovanou dohodou o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) medzi EÚ a USA.  Pod pojem solidarita, EÚ zahŕňa aj nepremyslený proces vyhadzovania miliárd na rôzne eurovaly, ktoré svojím trhovým fanatizmom a podriadenosťou kapitálu, neriešia najpálčivejšie problémy ľudí.

Je hanbou, že nezamestnaný ľudia napr. v Španielsku, ale i u nás, nemajú reálnu šancu zamestnať sa, alebo mnohí chorí ľudia napr. v Grécku, napokon v celej Európe nedokážu zaplatiť za predpísané lieky a pod. Ich život sa odohráva v reálnom svete a oni najlepšie cítia, že ten im neponúka žiadnu svetlú budúcnosť. Taká je žiaľ dnes realita! Stačí posúdiť prognózy. Podľa nich, by nezamestnanosť do roku 2019 mala zostať na úrovni 18,5 percenta v Španielsku, 12,5% v Grécku, alebo 11,3% v Portugalsku. Pritom podiel ľudí, ktorým hrozí chudoba, už dosahuje v priemere 23 percent a u mladých ľudí dokonca 29,7 percenta.

Ťarchu krízy, alebo riešenia problémov nemôžu niesť na pleciach iba tí najchudobnejší. V prvom rade by ju mali znášať tí, ktorí na európskej politike najviac profitujú. Inak sa nezastaví rast chudoby a sociálny zmier bude zlyhávať na celej čiare. Paradoxom je, že EÚ nevládze riešiť vlastné problémy, ale na seba preberá aj problémy Ukrajiny, ktorá sa zmieta v krvavej občianskej vojne napriek tomu, že predstavitelia EÚ stále tvrdia, že vraj podporujú sily ktoré sú za slobodu a demokraciu. Pravda je však úplne iná!

Na nátlak USA a západoeurópskych štátov, EÚ ako celok, podporuje vládu v ktorej sám predseda, ale i ďalší ministri patria k antisemitskej a antiruskej strane nacistov. Vládu a prezidenta, ktorí konflikt vyostrujú a vraždia spoluobčanov. Podporujú prezidenta oligarchu, ktorý sa tvári ako nevinný baránok, ale rovnako ako iní podlieha korupcii, gangsterstvu a nelegálnym kšeftom.

Aby si ľudia nemohli vytvoriť pravdivý obraz o situácii na Ukrajine, tak predstavitelia EÚ klamú verejnosť. Pravdou zostáva, že aj po voľbách si bohatí oligarchovia financujú svoje vlastné súkromné armády a nehanebne drancujú krajinu na úkor väčšiny, ktorá žije v neuveriteľnej chudobe, biede a potupe. Namiesto riešenia problémov, prezident, vláda i parlament, za aktívnej podpory USA a EÚ sa pustili cestou násilia na vlastných občanoch.

Zo strany EÚ bolo príliš nezodpovedné, vláde, ktorá tak očividne a vedome porušuje najzákladnejšie demokratické zásady, pchať do vreciek ešte aj miliardy eur namiesto toho, aby žiadali oligarchov a banky, aby ulúpený majetok bol vrátený ubiedeným spoluobčanom.

Pôvodné ciele Majdanu boli demokracia a lepšie sociálne zabezpečenie ľudí. Tie však boli predstaviteľmi moci po prevrate a po uskutočnených voľbách jednoducho zradené. Zradili ich aj predstavitelia členských štátov EÚ tým, že sa vydali na podporu  kyjevských jastrabov. V tejto súvislosti treba otvorene povedať, že čo platí pre EÚ, rovnako platí aj pre Ukrajinu. Iba ak ľudia majú sociálnu perspektívu, bude ju mať aj krajina a celé spoločenstvo štátov. Prvou a nevyhnutnou podmienkou je ukončenie občianskej vojny. Prezident Porošenko sa ani len nepokúša o zmiernenie vyhrotenej situácie. Je vykonávateľom fašistických chúťok predsedu vlády Jaceňuka. Ak si chce EÚ zachovať vlastnú tvár, musí od základu zmeniť svoju politiku a namiesto podpory a útočenia na Rusko, musí začať tlačiť na Porošenka a predstaviteľov Ukrajiny, aby zastavili krviprelievanie vlastných spoluobčanov a problémy riešili rokovaním. Predstavitelia Ruska nie sú zodpovední a ani nemôžu riešiť situáciu na Ukrajine. Riešiť ju nemôžu ani predstavitelia USA, Nemecka, Francúzka, Británie a neviem kto všetko iný. Tí presadzujú iba svoje vlastné záujmy a predovšetkým záujmy USA.

Z klamstiev a lží sa donekonečna žiť nedá. Aj bývalý minister obrany USA Robert Gates pochopil, že rozširovanie NATO smerom na Východ bolo chybou. Rovnako je nezodpovedné usilovať o začlenenie Ukrajiny do spolupráce s NATO. Aj obyčajný človek dokáže pochopiť, že o čo, obkľúčením Ruska, vojskami NATO vlastne ide.  Absurdné sú tiež sankcie, ktoré čím ďalej, tým viac vyhrocujú atmosféru, a viac poškodzujú hospodárstvo Európy ako Rusko. Kto z toho ťaží, sú jednoznačne USA!

Predstavitelia EÚ si musia uvedomiť, že je nad slnko jasnejšie tvrdenie, že v Európe nemôže existovať mier bez Ruska. Bojovať akýmkoľvek spôsobom proti Rusku je šarlatánstvo a nezmysel, ktorý sa môže zrodiť iba v hlavách, čo chcú za každú cenu ovládnuť svet. Je preto povinnosťou všetkých členských štátov EÚ, jednoznačne a nebojácne sa postaviť proti snahám USA, rozpútať už po tretíkrát nezmyselnú vojnu v Európe a rozmiestniť vojská NATO, v štátoch východnej Európy. Kto koho ohrozuje a kto vlastne usiluje o rozpútanie vojny proti Rusku je jasné aj z toho, že USA sa rozhodli vyzbrojiť ukrajinskú armádu. To v záujme mieru, alebo v záujme ďalšieho vyvražďovania Ukrajincov?! Americká vysoká diplomatka Victoria Nulandová vyhlásila, že NATO zriadi na východe nové vojenské základne. Jednou z krajín je aj Slovensko.

Je vyše 100 po prvej a 70 rokov po druhej svetovej vojne. Kto po všetkých týchto hrôzach stále fantazíruje o vojne uprostred Európy, pravdepodobne mu chýba zdravie a treba mu celkom otvorene a nebojácne ukázať, že ľudia v Európe si to neprajú a týmto chorým názorom žiadajú urobiť koniec. Je jedno, či sa jedná o prezidenta USA, generálneho tajomníka NATO, alebo kohokoľvek iného.

V záujme záchrany mieru, EÚ musí prestať podporovať vojnové a geopolitické chúťky USA. Musí odmietnuť kurz eskalácie napätia a vojnového štvania. Európa sa od svojho vzniku riadila ušľachtilými cieľmi bratskej spolupráce, boja proti nenávisti, rasizmu a mierového spolužitia. Potrebu návratu na túto cestu, ukazujú aj výsledky volieb v Grécku a situácia v ďalších krajinách EÚ, vrátane Slovenska, kde už ľudia dávnejšie pochopili, že téza, ktorú tak vehementne hlásali, že bohatí jednotlivci znamenajú aj bohatý štát.

Tieto a ďalšie ohlupovačky ľudí o zlom hospodárení štátu a nutnosti ekonomických a sociálnych reforiem, priniesli do Európy (aspoň do novoprijatých krajín), dovtedy nepoznané skutočnosti, ako nezamestnanosť, bezdomovstvo, hlad, podvýživu a biedu väčšiny obyvateľov.

Čo je to za demokraciu (rozumej kapitalizmus), ktorá splodí viac ako 25% nezamestnaných, z ktorých až 50% tvoria mladí ľudia, ktorí za prácou musia odchádzať do západnej Európy ako je tomu v Grécku? A tak je tomu žiaľ, aj keď s určitými menšími rozdielmi vo väčšine členských štátov.

Pravicoví európsky politici na základe programu Syrizy už predpovedajú európsku katastrofu, keď sa Gréci rozhodli ísť inou cestou, ktorá pre väčšinu bude znamenať dôstojnejší a slušnejší život. Samozrejme, že to nepôjde uskutočniť z večera na ráno, nebude to ani ľahká cesta. V celku je však správna a prospešná pre väčšinu Grékov. Aj preto tá podpora vo voľbách a toľké strašenie zo strany bohatých sveta.

Politický pravicový „expert“ Grigorij Mesežnikov varuje nie len pred ekonomickou, ale aj politickou orientáciou krajiny, ktorá po víťazstve Syrizy bude podporovať ruských separatistov, čo vraj môže vážne ohroziť zahraničnopolitickú orientáciu Grécka, ktoré sa môže vydať cestou spolupráce s Ruskom.

Ekonomickí „odborníci“ program Syrizy zas prirovnávajú ku katastrofe. Takýmto odborníkom by sa nie len Gréci, ale i ďalšie krajiny mali zďaleka vyhýbať. Veď aj my sme na vlastnej koži pocítili do akého „raja“ nás za 25 rokov demokracie a reforiem doviedli. Aj u nás dokázali rozkradnúť všetok priemysel, zabezpečiť vysokú nezamestnanosť, obrovskú zahraničnú zadlženosť, bezdomovstvo, podriadenosť, nesvojprávnosť a falošnú oddanosť koristníckym a geopolitickým záujmom USA a NATO.

Na základe takýchto politických a ekonomických expertov svet zaznamenal šokujúce informácie, že jedno percento ľudí na svete na budúci rok bude vlastniť toľko, ako ostávajúcich 99%. To je tá „sloboda, demokracia a spravodlivosť,“ ktorú aj nám tak ochotne nanútili v záujme ich bohatnutia.

Výsledok volieb v Grécku, títo ekonomickí a politickí „experti“ označujú za katastrofu, lebo víťazná strana je ochotná bojovať proti nespravodlivosti. Tá nevznikla na základe rozdielnych schopností a vzdelania, ako sa nám to snažia vtĺcť do hláv. Nespravodlivosť vznikla predovšetkým podvodmi, zlodejstvom, korupciou a klientelizmom. V trhovej ekonomike štáty dotované daňami občanov, ovládajú rôzne finančné skupiny, ktoré bohatnú, kým väčšina chudobnie.

Človek až žasne v akej dobe sme sa ocitli. Naši „ochrancovia slobody, ľudských práv a demokracie,“ pod rúškom slobody nám prinášajú neresť a zvrhlosť, podlosť, lož, agresiu, násilie, vojny, krádeže a neustále vymývanie mozgov.

Ľudia už majú dosť toho nanúteného „dobra,“ ktoré pocítili na vlastnej koži, keď banky a oligarchovia, bez ohľadu na problémy zarábajú, bohatnú a u ľudí sa prehlbuje bieda. Systém, ktorý nedokáže rozkázať nadnárodným spoločnostiam, ktorý nedokáže odoprieť nátlak na ďalšie zbrojenie a odmietnuť vyhľadávanie stále nových nepriateľov v záujme cudzích záujmov a cieľov je zločinecký. Vedie iba ku katastrofe v podobe nukleárnej, ľudstvo zničujúcej vojne.

Väčšina racionálne uvažujúcich ľudí dnes cíti, že vstupom do EÚ a hlavne NATO, sme sa ocitli v spoločenstve národov, kde sa o demokracii, slobode, práve národov na sebaurčenie a iných ideách iba neskonale TÁRA. Svoje si presadzuje úzka skupina elitných štátov a ostatné sa musia prispôsobovať ich záujmom a požiadavkám. Taká je žiaľ realita a ak sa to nezmení, tak potom naozaj hrozí Európe katastrofa!

 

Pokoj v duši

02.04.2017

Diskusná relácia RTVS (SRo) „Sobotné dialógy,“ moderovaná redaktorom Branislavom Dobšinským, už po niekoľkýkrát, a nie len mňa, vyviedla z rovnováhy. Sobotné dialógy vysielané hlavne v posledné soboty v mesiaci (25.februára a 25. marca) ma donútili, aj takouto formou reagovať na niektoré výroky, ktorými vedome, účelovo a opakovane redaktor Dobšinský [...]

Jeden z výdobytkov novembra

24.02.2017

Všetci čo si ešte pamätáme toľko očierňované obdobie socializmu a čo sa aspoň trochu zaujímajú o dianie okolo seba, vedia, že poľnohospodárska výroba založená na Jednotných roľníckych družstvách a Štátnych majetkoch, síce nie úplne bez chýb, ale predsa len zabezpečovala v obciach zamestnanosť a predovšetkým, dostatok kvalitnej, zdraviu neškodnej [...]

Bohatstvo a kariéra im zatienili rozum

12.12.2016

Je všeobecne známe, že nedávno zosnulý Fidel Castro bol niečím viac ako len slávnym kubánskym revolucionárom. Bol celkom oprávnene medzinárodne uznávanou autoritou, čo pri jeho úmrtí otvorene vyjadrili viacerí čelní predstavitelia štátov sveta. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, v kondolencii o. i. uviedol: „So smrťou Fidela Castra svet stratil človeka, [...]

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 250443x
Priemerná čítanosť článkov: 3913x

Autor blogu

Kategórie