Založ si blog

Ukrajina – tragicky končiaca katastrofa

 

Uplynul rok, čo Kyjev zažil krvavý masaker, pri ktorom strelami doteraz neznámych ostreľovačov, zahynulo takmer sto ukrajinských civilistov, ktorí prišli vyjadriť svoju nespokojnosť s úrovňou života a riešením problémov ľudí. Pre niektorých, oligarchami a Západom naverbovaných extrémistov, nepodpísanie asociačnej dohody s EÚ sa stala vhodná zámienka, rozpútať chaoz, davovú psychózu a protiruskú hystériu, v ktorej zvrhli legálne zvolených predstaviteľov. Nie náhodou sa na Majdane zúčastnili pracovníci americkej ambasády, osobne Victoria Nulandová, námestníčka zahraničných vecí USA, ktorá rozdávala koláčiky a svojim prejavom podporovala zvrhnutie vlády.

Ľud Ukrajiny vo všetkých častiach, žiadal odstránenie sociálnych nerovností, spravodlivé rozdeľovanie spoločenského bohatstva, odstránenie oligarchov od moci, odsúdenie a riešenie korupcie. To boli pôvodné požiadavky Majdanu. Tí, ktorí ho využili na svoje ciele tvrdia, že to bolo povstanie proti zločineckému režimu. Ako je potom možné, že dnes občania Ukrajiny po sebe strieľajú? Ako je možné, že boj proti oligarchom, priviedol k moci nových, ešte bezočivejších, cynickejších a krvi lačných oligarchov? Ako sa mohlo stať, že „nový“ režim k moci povolal ľudí čo vyvolali občiansku, bratovražednú vojnu?

Pri násilnostiach na Majdane, aké si málokto dokáže predstaviť, prišlo o život 105 ľudí. Zbraňami ostreľovačov, zahynulo celkom 105 ľudí z toho 13 policajtov. Predstavitelia jednotlivých politických prúdov, hlavne však premiér Jaceňuk a prezident Porošenko vyhlásili, že vinníci budú odhalení a spravodlivo potrestaní. Nestalo sa! Ani po roku sa nevie, kto vraždil. Je to náhoda? Odpoveď sa črtá, keď si uvedomíme, že poslanci parlamentu mali k dispozícii video, na ktorom neznámi strelci strieľali najprv do ľudí a neskôr opačným smerom na príslušníkov špeciálnych jednotiek.

Potvrdila to po prehliadke obetí aj lekárka, ktorá uviedla, že „charakter zranení dokazoval streľbu z rovnakých zbraní na opozičných demonštrantov aj policajtov.“ K tomu, určite netreba žiadny komentár!

Od tragických udalostí sa na Ukrajine veľa zmenilo. Zásluhou USA a EÚ, k horšiemu. Prebiehajúca vojna, je bojom oligarchov za prerozdelenie majetku. Tí čo prišli k moci, prostredníctvom vojny, ničia závody a fabriky v najväčšom ekonomickom regióne krajiny. Znemožňujú tak oligarchom Dombasu zväčšovať svoje bohatstvo. Iniciatívu, postupne prevzali radikálne, nacionalistické až neonacistické sily, ktoré začali operovať predovšetkým, v rusky hovoriacich oblastiach. Krutá občianska vojna, si už vyžiadala vyše 6 000 ľudských životov.

Pred niekoľkými dňami dohodnuté prímerie v Minsku, sa podľa OBSE vo väčšine frontovej línie dodržiava. Realizovať sa začal, z oboch bojujúcich strán, tiež odsun ťažkej bojovej techniky. Mierové riešenie konfliktu je však v nedohľadne. Najlepšie o tom hovorí, neustále žobranie Porošenka a Jaceňuka v USA a EÚ o dodávky moderných útočných zbraní. Európa a USA síce Kyjevu odmietajú dodávať „útočné zbrane,“ ale americký spojenci na Blízkom východe, s vedomím a súhlasom Washingtonu, robia pravý opak. Potvrdzujú to slová Porošenka, ktorý sa pochválil, že Kyjev na zbrojárskom veľtrhu v Abú Zabí, podpísal dvadsať kontraktov na dodávku zbraní. Tie celkom určite, nepotrebuje k mierovým rokovaniam. Tie sú určené na pokračovanie vyvražďovania spoluobčanov!

Ukrajina balansuje na pokraji priepasti. Oligarchovia aj v čase, keď Ukrajinec vraždí Ukrajinca, keď zomierajú staré ženy a deti, keď zo zemského povrchu miznú ľudské obydlia, ruinované sú fabriky, školy, nemocnice, materské škôlky, keď státisíce občanov bolo nútené opustiť svoje domovy, pred hrozbou usmrtenia, naďalej ospravedlňujú svoje krvavé zločiny.

Vojnový konflikt má za následok zníženie, alebo úplné odstavenie výroby, rast cien, poplatkov, nezamestnanosti, znižovanie platov, dôchodkov a stále väčšie ožobračovanie. Taká je žiaľ realita. Pritom USA a NATO, neustále povzbudzujú Kyjevských jastrabov a EÚ k stupňovaniu napätia a k ozbrojenej konfrontácii s Ruskom.

Konflikt čím ďalej tým viac, rozdeľuje i samotnú Európu. Dokazuje to najnovšia situácia v Grécku, ktoré je naklonené viac na Ruskú stranu, ako na vedenie Európskej únie. Podobný trend prebieha aj v niektorých ďalších krajinách EÚ.

Mimoriadne vážne sú narušené vzťahy medzi Ruskom a Západom. Ešte viac ich vyhrocujú médiá, svojimi neobjektívnymi informáciami. Na ich stránkach sa pravidelne dozvedáme, že Rusko a prezident Putin je pôvodcom všetkého zla a hrozbou pre svetový mier. Je to obyčajná lož a účelové klamstvo! Dokazujú to jednoznačne fakty.

Na porážke Hitlerovského Nemecka najväčšiu ťarchu niesol a najväčšie obete priniesol práve bývalý Sovietsky zväz. Vytvorením Svetovej socialistickej sústavy, bol síce svet rozdelený, ale socialistické spoločenstvo a sila ZSSR dokázala zabezpečiť, niekoľko desaťročí mierové spolužitie národov.

Historické fakty nikoho nenechávajú na pochybách, že nie Rusko, ale USA a NATO sú pôvodcami drvivej väčšiny zla a vojnových konfliktov vo svete. Podľa  ustanovujúceho aktu NATO – Rusko z roku 1997 sa Aliancia zaviazala nerozširovať na území východoeurópskych členských štátov dodatočné stále bojové sily. Tento sľub bol porušený. Do Východnej Európy bola v súvislosti s Ukrajinou, prepravená ťažká americká bojová technika, stúpla aktivita vojenského letectva a námorníctva. V ostatnej dobe boli aj početne posilnené jednotky NATO v okolí hraníc Ruskej federácie. Svedkami toho, sme aj v našej domovine!

Spojené štáty od svojho založenia v roku 1776, iba 21 rokov neboli zapojené v niektorom z vojnových konfliktov. Od „útoku“ na Svetové obchodné centrum v roku 2001, pod zámienkou boja proti terorizmu, vedú vojny v narastajúcom počte štátov. Samotní americkí experti, v jednom odbornom článku konštatujú, že z celkového počtu 248 vojnových konfliktov vo svete, po druhej svetovej vojne, až v 201 prípadoch boli iniciátormi práve USA. Tak kto je vlastne agresor a narušiteľ svetového mieru? Dokumentuje to aj vyjadrenie Dávida Potortiho, brata obete z 11. septembra 2001, ktorý povedal: „Vojna a nič iné, je jediná vec, o ktorú sa dnes Amerika stará. Nevyrábame vlastne nič, len vojnu. Nezaujímame sa o nič, len vojnu. Nestaráme sa o 40 miliónov Američanov, ktorí nemajú zdravotné poistenie, len vojnu. Nepodporujeme umenie, len vojnu. Napriek množstvu ľudských potrieb pred 11. septembrom, ktoré sa potom zvýšilo, pokračujeme v tom, čo vieme najlepšie: vojna. Len vojna.“

Konflikt na Ukrajine nebol vyvolaný náhodne. Aj v ňom, alebo práve v ňom, sa po rozpade Sovietskeho zväzu, naplno prejavila snaha USA po svetovláde. K rozšíreniu svojich koristníckych záujmov im chýba už ovládnuť iba územie a obrovské nerastné a surovinové bohatstvo Ruska a urobiť z nich poslušného baránka, ako za čias Borisa Jelcina.

Pre naplnenie svojho cieľa, už USA vynaložili nemálo finančných prostriedkov a sú rozhodnuté pokračovať. Silou mocou, sa snažia rozpútať ozbrojený konflikt proti Rusku. Presviedčajú nás o tom viaceré skutočnosti.

Tá najhanebnejšia pre Slovákov a Slovanov, je výrok prezidenta Andreja Kisku počas návštevy v Kyjeve, že nemá žiadne pochybnosti o účasti Ruska vo vojnovom konflikte na východe Ukrajiny. Bez jediného dôkazu dodal: „Myslím si, že každý, kto má dostatočné informácie a nepodľahol ruskej propagande, nemôže mať o tom pochybnosť.“ Zabudol dodať, že on sám, už dávnejšie podľahol jednostranným informáciám a propagande USA a NATO, keď si ako oligarcha podáva ruky a podporuje oligarchov Ukrajiny, ktorí v záujme vlastného obohacovania a cudzích záujmov, vraždia vlastných spoluobčanov. Bez začervenania hovorí, že „Majdan bol vyjadrením ľudí, že Ukrajina chce ísť smerom k demokracii, nechce oligarchov, ani úplatky, chce byť súčasťou našej demokratickej Európy.“

O zámeroch USA a NATO najnovšie svedčí, i vražda opozičného politika Borisa Nemcova, ktorý bol zastrelený priamo v centre Moskvy. Západné médiá okamžite informovali čitateľov, že to bola akcia Kremľa.

Opäť sa jedná o účelovú a ničím nepodloženú dezinformáciu v snahe pošpiniť prezidenta Putina, ktorý by celkom určite neurobil takú fatálnu a školácku chybu, aby z opozičného predáka v Rusku urobil martýra, dva dni pred plánovanou opozičnou demonštráciou.

Skôr sa prikláňam k tvrdeniam, že ide o akciu Západu, v snahe zhodiť vraždu na Putina a jeho tajné služby a tým o pokus rozpútať aj v Rusku vlnu nepokojov.

Aj z toho možno usudzovať, že na Ukrajine kríza a bratovražedná vojna ani náhodou Minskými dohovormi nekončí. Ukrajinský oligarchovia, nacionalisti, neonacisti a americký pochlebovači v záujme vlastného obohacovania, na úkor trpiacich Ukrajincov to nedovolia.

Je zarážajúce, že napriek mnohým, nevyvrátiteľným argumentom, ešte stále si niektorí jednotlivci u nás myslia, že konflikt sa nás netýka. Opak je pravdou! Stačí si všimnúť, že sa k nám neustále blíži. Spomeňme si na Juhosláviu a naraz je  v našom bezprostrednom susedstve. Aj neveriaci Tomášovia uveria a budú sa hrozne čudovať, keď im delostrelecké granáty budú lietať ponad hlavy a bomby budú ruinovať aj ich obydlia.

Americkí zločinci, rozohrali pre nás veľmi nebezpečnú hru. Vedenie EÚ a naši čelní predstavitelia štátu sa voči nim správajú ako poslušný lokaji, poklonkujú sa USA a NATO a zrádzajú naše vlastné záujmy. Je to hanba, odsúdenia a trestuhodná činnosť! K tomu im nikto nedal mandát! 

Kde povedie ďalší vývoj na Ukrajine, ukáže až čas. Obávam sa, že ak sa nespamätáme, čaká Európu, tragicky končiaca katastrofa.

Pokoj v duši

02.04.2017

Diskusná relácia RTVS (SRo) „Sobotné dialógy,“ moderovaná redaktorom Branislavom Dobšinským, už po niekoľkýkrát, a nie len mňa, vyviedla z rovnováhy. Sobotné dialógy vysielané hlavne v posledné soboty v mesiaci (25.februára a 25. marca) ma donútili, aj takouto formou reagovať na niektoré výroky, ktorými vedome, účelovo a opakovane redaktor Dobšinský [...]

Jeden z výdobytkov novembra

24.02.2017

Všetci čo si ešte pamätáme toľko očierňované obdobie socializmu a čo sa aspoň trochu zaujímajú o dianie okolo seba, vedia, že poľnohospodárska výroba založená na Jednotných roľníckych družstvách a Štátnych majetkoch, síce nie úplne bez chýb, ale predsa len zabezpečovala v obciach zamestnanosť a predovšetkým, dostatok kvalitnej, zdraviu neškodnej [...]

Bohatstvo a kariéra im zatienili rozum

12.12.2016

Je všeobecne známe, že nedávno zosnulý Fidel Castro bol niečím viac ako len slávnym kubánskym revolucionárom. Bol celkom oprávnene medzinárodne uznávanou autoritou, čo pri jeho úmrtí otvorene vyjadrili viacerí čelní predstavitelia štátov sveta. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, v kondolencii o. i. uviedol: „So smrťou Fidela Castra svet stratil človeka, [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 250240x
Priemerná čítanosť článkov: 3910x

Autor blogu

Kategórie