Založ si blog

Ukrajinský súd rozhodol v rozpore s ľudskými právami

Kto aspoň čiastočne pozná históriu robotníckeho a komunistického hnutia vie, že komunisti v ktorejkoľvek krajine sveta bojujú proti skrivodlivosti, za lepší a radostnejší život ľudí. Taký cieľ mala i Komunistická strana Ukrajiny (KSA). Pri riešení krízy, ako parlamentná strana, dôsledne presadzovala mierovú cestu rokovaní a hľadania racionálnych riešení na prospech a v záujme väčšiny občanov

Pred vyše dvomi rokmi na Majdane sa ľudia domáhali nie proklamovanej, ale skutočnej slobody a demokracie bez oligarchov, korupcie a vykorisťovania. Žiaľ za aktívnej pomoci USA a Západu zvíťazila moc peňazí bez solidarity a spravodlivosti. Protest ľudí bol krvavo potlačený, a mocní v záujme kapitálu a cudzích záujmov neváhali rozpútať dokonca bratovražednú vojnu.

Od samého začiatku krízy na Ukrajine nešlo a nejde o ľudské práva, slobodu a demokraciu, pre ktoré hodnoty, už USA prostredníctvom NATO zdevastovali mnohé krajiny sveta a vyvraždili milióny ľudí. No a tak sme svedkami drzej ekonomickej vojny bohatých proti chudobným. Pochopil to aj britský historik Eric Hobsbawm ktorý povedal: „Ekonomický a politický liberalizmus, buď jednotlivo či v kombinácii nemôže poskytnúť riešenie problémov 21 storočia. Opäť nastal čas, kedy je nutné brať Marxa vážne.“

Proti marxizmu a komunistom, riadiacim sa jeho učením, bol a je vedený sústavný a neúprosný boj. Výstižne to vyjadril E. Honecker pred súdom v Berlíne v roku 1992 keď vyhlásil: „Moja situácia v tomto procese nie je neobvyklá. Nemecký právny štát už obžaloval a odsúdil Karola Marxa, Alexandra Bebela, Karla Liebknechta a mnohých iných socialistov a komunistov… Právny štát SRN nie je štátom práva, ale štátom pravice. Mnohí časom pochopia a spoznajú, že v dennom živote, najmä na pracoviskách mali v NDR neporovnateľne väčšiu slobodu, akú majú teraz.“

Sú to slová, ktoré potvrdzuje reálny život v každej postsocialidtickej krajine, vrátane Ukrajiny. V jej histórii a pokrokovo zmýšľajúcich ľudí sveta, 16. december 2015 bude navždy zapísaný  nezmazateľným písmom. Je to deň, kedy na žiadosť ukrajinského ministerstva spravodlivosti (júl 2014) Okresný správny súd v Kyjeve s definitívnou platnosťou rozhodol o rozpustení Komunistickej strany Ukrajiny.

Rozhodnutie potvrdzuje agresívny, protikomunistický kurz mocenských zložiek. V lete 2014 v parlamente bol rozpustený legálne zvolený poslanecký klub KSU. Nasledovalo obdobie hanebného konania banditov a stúpencov Banderu, ktorí beztrestne a hromadne obsadzovali budovy a kancelárie KSU, rabovali majetok strany, ale i mnohých funkcionárov a členov, napádali ich a mnohých, žiaľ i fyzicky zlikvidovali. To je výsledok práce tých, ktorí v zmysle americky chápanej demokracie, slobody a obhajoby ľudských práv, sa po majdanskom puči dostali k moci, rozprúdili vlnu nacionalizmu a extrémizmu.

Oficiálne zdôvodnenie súdu, v duchu známeho porekadla: „Podľa seba, súdim teba,“ obsahuje absurdné lži a cieľavedome vykonštruované klamstvá o činnosti KSU. Napríklad propagovanie vojny, podnecovanie násilia, etnickej neznášanlivosti, potláčanie ľudských práv a slobôd, až po snahu o vytváranie polovojenských organizácií.

Prejavy a rozhodnutia ukrajinských mocenských orgánov stále výraznejšie dokazujú plnú podriadenosť záujmom USA o rozširovanie sfér vplyvu v boji o svetovládu. V tomto snažení USA, neváhali a neváhajú spolupracovať a podporovať aj fašistov a neonacistov kdekoľvek vo svete. História pozná nemálo príkladov, keď útoky na komunistov patrili medzi typické črty fašistických a ultrapravicových režimov. Tak tomu bolo aj pri podpore gréckych fašistov a pravicových diktatúr v Strednej a Južnej Amerike.

Je zarážajúce a smutné zároveň, že aj v uplynulom roku vyše štyridsať miliónov Ukrajincov čelilo tvrdej každodennej realite. Na uliciach sú opäť nútení protestovať proti rastúcemu poklesu životnej úrovne a občianskej vojne na východe krajiny.  Za 11 mesiacov roka 2015, v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roku, vzrástli ceny o vyše 46 percent. Najvýraznejšie u potravín, vajíčok, mäsa, mäsových výrobkov a chleba, ale tiež služieb, nájomného, plynu a elektriny.

Prezident, predseda vlády, ministri a nimi dosadení úradníci v regiónoch, ľuďom hanebne radia trpezlivosť. Opozíciu umlčujú všetkými prostriedkami. Neuvedomujú si, že hlad a stupňujúcu sa biedu nemožno do nekonečna chlácholiť klamstvami a umlčovať násilím! Nepomôže ani rozpustenie KSU! Nespokojnosť ľudí sa bude neustále stupňovať.

Rozhodnutie súdu, odsúdili aj mnohé ľudskoprávne organizácie. Amnesty International ho dokonca označila za „flagrantné porušenie slobody prejavu názoru a združovania.“

Americkí zločinci a NATO, prostredníctvom Ukrajiny rozohrali pre ľudstvo veľmi nebezpečnú hru. Žiaľ, že i vedenie EÚ a niektorí naši čelní predstavitelia štátu sa voči nim správajú ako poslušní lokaji, zrádzajú naše národné a štátne záujmy a pošľapávajú odkaz bojovníkov protifašistického odboja, v slávnom SNP.

Medzi základné vlastnosti samotnej podstaty človeka patrí predsa rozum, svedomie a zodpovednosť. Tie by mali byť o to väčšie o čo väčšou mocou človek disponuje. Otázka teda znie: Kam sa podeli tieto atribúty u predstaviteľov USA, NATO a EÚ? Kde zostal rozum, svedomie a zodpovednosť  tých, čo rozhodujú o tom, kde budú ľudia umierať a trpieť?!

Nám ľuďom to naozaj nemôže byť ľahostajné! Človek by mal byť predsa tvorcom, a nie ničiteľom hodnôt!  Je nepochybné, že ak prestaneme uznávať ľudské hodnoty a nebudeme mať ideály za ktoré sa oplatí žiť a bojovať, život človeka stráca akýkoľvek zmysel!

Dokazujú to milióny protestujúcich ľudí na svete, ale o tom sa zaryto mlčí. Pochopili, že nekonečná kapitalistická honba za ziskom, snaha USA o svetovládu, vedie ľudstvo ho do záhuby!

Súd v Kyjeve potvrdil, že fašizmus v Európe silnie a naberá nebývalých rozmerov. Kam povedie ďalší vývoj na Ukrajine a vo svete, ukáže čas. Jedno je však isté! Moc kapitálu nikde na svete nespácha samovraždu. Rozumní, svedomití a mierumilovní ľudia musia na seba zobrať zodpovednosť a zabrániť hroziacej katastrofe!

 

Pokoj v duši

02.04.2017

Diskusná relácia RTVS (SRo) „Sobotné dialógy,“ moderovaná redaktorom Branislavom Dobšinským, už po niekoľkýkrát, a nie len mňa, vyviedla z rovnováhy. Sobotné dialógy vysielané hlavne v posledné soboty v mesiaci (25.februára a 25. marca) ma donútili, aj takouto formou reagovať na niektoré výroky, ktorými vedome, účelovo a opakovane redaktor Dobšinský [...]

Jeden z výdobytkov novembra

24.02.2017

Všetci čo si ešte pamätáme toľko očierňované obdobie socializmu a čo sa aspoň trochu zaujímajú o dianie okolo seba, vedia, že poľnohospodárska výroba založená na Jednotných roľníckych družstvách a Štátnych majetkoch, síce nie úplne bez chýb, ale predsa len zabezpečovala v obciach zamestnanosť a predovšetkým, dostatok kvalitnej, zdraviu neškodnej [...]

Bohatstvo a kariéra im zatienili rozum

12.12.2016

Je všeobecne známe, že nedávno zosnulý Fidel Castro bol niečím viac ako len slávnym kubánskym revolucionárom. Bol celkom oprávnene medzinárodne uznávanou autoritou, čo pri jeho úmrtí otvorene vyjadrili viacerí čelní predstavitelia štátov sveta. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, v kondolencii o. i. uviedol: „So smrťou Fidela Castra svet stratil človeka, [...]

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 250005x
Priemerná čítanosť článkov: 3906x

Autor blogu

Kategórie