Založ si blog

Pacient rukojemníkom

Racionálne uvažujúci človek vie, že pripravovať sa na výkon povolania zdravotnej sestry je prípravou na mimoriadne zodpovedné poslanie. Pod vedením lekárov, dennodennou prácou zachraňovať zdravie a životy ľudí, ktorí to v určitých životných situáciách neodkladne potrebujú. Spravodlivé ohodnotenie zdravotníckeho personálu za výkon takéhoto poslania je prirodzené a prevažná väčšina spoluobčanov to celkom určite chápe.

S veľkými obavami a s úžasom v ostatnej dobe však sledujú agresívne správanie dvoch vrcholových predstaviteliek zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, ktoré v niektorých nemocničných zariadeniach nahovorili zdravotné sestry podať hromadné výpovede a tak sa spreneveriť svojmu humánnemu poslaniu – opustiť svojich pacientov, ktorí za stav v zdravotníctve a finančné ohodnotenie sestier absolútne nemôžu.

Postoj vedenia zdravotných sestier a samotné výpovede 864 sestier k 13.1.2016 (podľa I. Lazarovej), či si to pani prezidentka Slovenskej komory zdravotných sestier a pôrodných asistentiek uvedomuje, alebo nie, ohrozujú zdravie a životy ľudí odkázaných na bezodkladnú zdravotnú starostlivosť. V správach a komentároch 13.januára 2016 na STV 2 sa snažila svoje a počínanie zdravotných sestier, ktoré sú vo výpovediach obhajovať, že nikto z vedenia na ne nerobil nátlak a ani ich k podaniu výpovedí nikto nenahováral. Obdobne tvrdila aj predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek SR (OZ SaPA) Monika Kavecká 17.1.2016 v diskusnej relácii STV 1 „O päť minút dvanásť.“

Pri sledovaní akcií na túto tému sa zdá, že tvrdenie jednej i druhej je obyčajná a nehorázna lož. Ich počínanie je nezodpovedné, nemorálne a trestu hodné! Na jednej strane plné ústa starostlivosti o pacientov a zodpovednom prístupe k práci a na strane druhej, ľahkovážne navádzanie sestier na opustenie svojich pacientov, odkázaných na ich starostlivosť.

Ak by bolo pravdou čo tvrdia, že nikoho nenahovárali, prečo by potom od sestier ktoré dali výpovede, žiadali uzatvoriť ešte aj nejakú „dohodu o solidarite“, obsahujúcej klauzulu, že ktorá sestra stiahne svoju výpoveď, je povinná zaplatiť organizátorovi akcie (rozumej OZ SaPA) pokutu vo výške 3 300,00 eur? Nezaváňa to náhodou obyčajným vydieraním a strašením zdravotných sestier? Z nich mnohé podali výpovede (aspoň podľa vyjadrení niektorých z nich) iba zo solidarity a nie preto, že by boli nespokojné, alebo pre nejaké iné dôvody. Takýto postup je celkom určite v odborovom hnutí svetový unikát, ukážkové porušenie právnych predpisov a slobodného rozhodovania zdravotných sestier! Je to dostatočne presvedčivý dôkaz o tom, že postup zdravotných sestier vedúci k podávaniu výpovedí bol a je organizovaný a sestričky takýmto spôsobom boli náležite zastrašované.

O nátlaku a organizovaní celej akcie najvýraznejšie svedčí o. i. tiež skutočnosť, že prezidentka regionálnej komory zdravotných sestier v Prešove pani Ľubica Staroňová sa obrátila s výzvou na zdravotné sestry, aby stiahli výpovede a nedovolili zničiť nemocnicu. Na jej výzvu reagovala prezidentka slovenskej komory sestier Lazarová, slovami: „My si s touto prezidentkou spravíme poriadok v priebehu niekoľkých dní.“ To už naozaj nepotrebuje žiadny komentár!

Obe predstaviteľky zdravotných sestier a pôrodných asistentiek by si mali uvedomiť, že svojim konaním nepomáhajú riešiť nepriaznivú situáciu v zdravotníctve, ale naopak navzájom vyhrocujú vzťahy medzi zdravotnými sestrami na jednej strane, a vyvolávajú zneistenie u pacientov, ktorí sú na ich pomoc neodkladne odkázaní. Navyše, dopúšťajú sa hrubého porušenia Ústavy a zákonov SR.

Ľudia nechápu ako je možné, že mnohé sestry vo výpovediach, bez ohlásenia sa rozhodli či už pre zdravotné, alebo iné dôvody, vo veľkom počte, jednoducho neprísť do práce, neohlásene opustiť pacienta, vystaviť tak svoje kolegyne enormnej záťaži a vedenie jednotlivých oddelení nemoce, hľadať okamžité, najmenej bolestivé, náhradné riešenie. Je to nečestné, maximálne nezodpovedné a trestuhodné konanie, zvlášť v prípade, keď vláda vyčlenila na zvýšenie ich platov 55-miliónov eur a minister garantuje, že ani jedna jediná sestra nebude mať v tomto roku menšiu mzdu ako v roku predchádzajúcom. Hromadnými výpoveďami a tvrdohlavosťou vnášajú voči pacientom neistotu a otázky, či ich osud je v správnych rukách a či si zdravotné sestry dostatočne uvedomujú, že svojim konaním ohrozujú zdravie a životy mnohých nevinných ľudí, odkázaných na ich bezodkladnú starostlivosť.

Osobitné uznanie patrí sestričkám, ktoré sa v tejto zložitej situácii správajú zodpovedne, nespreneverili sa svojmu poslaniu a napriek mimoriadnej záťaži zostali pri svojich pacientoch. Patrí im za to úcta, úprimné a srdečné poďakovanie!

Zdravotné sestry, ktoré podali výpovede by mali skutočne zodpovedne zvážiť, či by predsa len nebolo správnejšie stiahnuť výpovede, zvoliť iné formy vyjednávania, aby za rukojemníka nebol braný pacient. Dôveru pacientov a verejnosti je mimoriadne ľahko stratiť. Získať ju späť však bude oveľa ťažšie a náročnejšie! Tvrdohlavosť a sprenevera niektorých sestier vlastnému poslaniu neprispeje k zvýšeniu dôvery, podpory a sympatiám spoluobčanov.

 

Pokoj v duši

02.04.2017

Diskusná relácia RTVS (SRo) „Sobotné dialógy,“ moderovaná redaktorom Branislavom Dobšinským, už po niekoľkýkrát, a nie len mňa, vyviedla z rovnováhy. Sobotné dialógy vysielané hlavne v posledné soboty v mesiaci (25.februára a 25. marca) ma donútili, aj takouto formou reagovať na niektoré výroky, ktorými vedome, účelovo a opakovane redaktor Dobšinský [...]

Jeden z výdobytkov novembra

24.02.2017

Všetci čo si ešte pamätáme toľko očierňované obdobie socializmu a čo sa aspoň trochu zaujímajú o dianie okolo seba, vedia, že poľnohospodárska výroba založená na Jednotných roľníckych družstvách a Štátnych majetkoch, síce nie úplne bez chýb, ale predsa len zabezpečovala v obciach zamestnanosť a predovšetkým, dostatok kvalitnej, zdraviu neškodnej [...]

Bohatstvo a kariéra im zatienili rozum

12.12.2016

Je všeobecne známe, že nedávno zosnulý Fidel Castro bol niečím viac ako len slávnym kubánskym revolucionárom. Bol celkom oprávnene medzinárodne uznávanou autoritou, čo pri jeho úmrtí otvorene vyjadrili viacerí čelní predstavitelia štátov sveta. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, v kondolencii o. i. uviedol: „So smrťou Fidela Castra svet stratil človeka, [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 250428x
Priemerná čítanosť článkov: 3913x

Autor blogu

Kategórie