Ukrajinský súd rozhodol v rozpore s ľudskými právami

3. januára 2016, grektibor, Nezaradené

Kto aspoň čiastočne pozná históriu robotníckeho a komunistického hnutia vie, že komunisti v ktorejkoľvek krajine sveta bojujú proti skrivodlivosti, za lepší a radostnejší život ľudí. Taký cieľ mala i Komunistická strana Ukrajiny (KSA). Pri riešení krízy, ako parlamentná strana, dôsledne presadzovala mierovú cestu rokovaní a hľadania racionálnych riešení na prospech a v záujme väčšiny občanov

Pred vyše dvomi rokmi na Majdane sa ľudia domáhali nie proklamovanej, ale skutočnej slobody a demokracie bez oligarchov, korupcie a vykorisťovania. Žiaľ za aktívnej pomoci USA a Západu zvíťazila moc peňazí bez solidarity a spravodlivosti. Protest ľudí bol krvavo potlačený, a mocní v záujme kapitálu a cudzích záujmov neváhali rozpútať dokonca bratovražednú vojnu.

Od samého začiatku krízy na Ukrajine nešlo a nejde o ľudské práva, slobodu a demokraciu, pre ktoré hodnoty, už USA prostredníctvom NATO zdevastovali mnohé krajiny sveta a vyvraždili milióny ľudí. No a tak sme svedkami drzej ekonomickej vojny bohatých proti chudobným. Pochopil to aj britský historik Eric Hobsbawm ktorý povedal: „Ekonomický a politický liberalizmus, buď jednotlivo či v kombinácii nemôže poskytnúť riešenie problémov 21 storočia. Opäť nastal čas, kedy je nutné brať Marxa vážne.“

Proti marxizmu a komunistom, riadiacim sa jeho učením, bol a je vedený sústavný a neúprosný boj. Výstižne to vyjadril E. Honecker pred súdom v Berlíne v roku 1992 keď vyhlásil: „Moja situácia v tomto procese nie je neobvyklá. Nemecký právny štát už obžaloval a odsúdil Karola Marxa, Alexandra Bebela, Karla Liebknechta a mnohých iných socialistov a komunistov… Právny štát SRN nie je štátom práva, ale štátom pravice. Mnohí časom pochopia a spoznajú, že v dennom živote, najmä na pracoviskách mali v NDR neporovnateľne väčšiu slobodu, akú majú teraz.“

Sú to slová, ktoré potvrdzuje reálny život v každej postsocialidtickej krajine, vrátane Ukrajiny. V jej histórii a pokrokovo zmýšľajúcich ľudí sveta, 16. december 2015 bude navždy zapísaný  nezmazateľným písmom. Je to deň, kedy na žiadosť ukrajinského ministerstva spravodlivosti (júl 2014) Okresný správny súd v Kyjeve s definitívnou platnosťou rozhodol o rozpustení Komunistickej strany Ukrajiny.

Rozhodnutie potvrdzuje agresívny, protikomunistický kurz mocenských zložiek. V lete 2014 v parlamente bol rozpustený legálne zvolený poslanecký klub KSU. Nasledovalo obdobie hanebného konania banditov a stúpencov Banderu, ktorí beztrestne a hromadne obsadzovali budovy a kancelárie KSU, rabovali majetok strany, ale i mnohých funkcionárov a členov, napádali ich a mnohých, žiaľ i fyzicky zlikvidovali. To je výsledok práce tých, ktorí v zmysle americky chápanej demokracie, slobody a obhajoby ľudských práv, sa po majdanskom puči dostali k moci, rozprúdili vlnu nacionalizmu a extrémizmu.

Oficiálne zdôvodnenie súdu, v duchu známeho porekadla: „Podľa seba, súdim teba,“ obsahuje absurdné lži a cieľavedome vykonštruované klamstvá o činnosti KSU. Napríklad propagovanie vojny, podnecovanie násilia, etnickej neznášanlivosti, potláčanie ľudských práv a slobôd, až po snahu o vytváranie polovojenských organizácií.

Prejavy a rozhodnutia ukrajinských mocenských orgánov stále výraznejšie dokazujú plnú podriadenosť záujmom USA o rozširovanie sfér vplyvu v boji o svetovládu. V tomto snažení USA, neváhali a neváhajú spolupracovať a podporovať aj fašistov a neonacistov kdekoľvek vo svete. História pozná nemálo príkladov, keď útoky na komunistov patrili medzi typické črty fašistických a ultrapravicových režimov. Tak tomu bolo aj pri podpore gréckych fašistov a pravicových diktatúr v Strednej a Južnej Amerike.

Je zarážajúce a smutné zároveň, že aj v uplynulom roku vyše štyridsať miliónov Ukrajincov čelilo tvrdej každodennej realite. Na uliciach sú opäť nútení protestovať proti rastúcemu poklesu životnej úrovne a občianskej vojne na východe krajiny.  Za 11 mesiacov roka 2015, v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roku, vzrástli ceny o vyše 46 percent. Najvýraznejšie u potravín, vajíčok, mäsa, mäsových výrobkov a chleba, ale tiež služieb, nájomného, plynu a elektriny.

Prezident, predseda vlády, ministri a nimi dosadení úradníci v regiónoch, ľuďom hanebne radia trpezlivosť. Opozíciu umlčujú všetkými prostriedkami. Neuvedomujú si, že hlad a stupňujúcu sa biedu nemožno do nekonečna chlácholiť klamstvami a umlčovať násilím! Nepomôže ani rozpustenie KSU! Nespokojnosť ľudí sa bude neustále stupňovať.

Rozhodnutie súdu, odsúdili aj mnohé ľudskoprávne organizácie. Amnesty International ho dokonca označila za „flagrantné porušenie slobody prejavu názoru a združovania.“

Americkí zločinci a NATO, prostredníctvom Ukrajiny rozohrali pre ľudstvo veľmi nebezpečnú hru. Žiaľ, že i vedenie EÚ a niektorí naši čelní predstavitelia štátu sa voči nim správajú ako poslušní lokaji, zrádzajú naše národné a štátne záujmy a pošľapávajú odkaz bojovníkov protifašistického odboja, v slávnom SNP.

Medzi základné vlastnosti samotnej podstaty človeka patrí predsa rozum, svedomie a zodpovednosť. Tie by mali byť o to väčšie o čo väčšou mocou človek disponuje. Otázka teda znie: Kam sa podeli tieto atribúty u predstaviteľov USA, NATO a EÚ? Kde zostal rozum, svedomie a zodpovednosť  tých, čo rozhodujú o tom, kde budú ľudia umierať a trpieť?!

Nám ľuďom to naozaj nemôže byť ľahostajné! Človek by mal byť predsa tvorcom, a nie ničiteľom hodnôt!  Je nepochybné, že ak prestaneme uznávať ľudské hodnoty a nebudeme mať ideály za ktoré sa oplatí žiť a bojovať, život človeka stráca akýkoľvek zmysel!

Dokazujú to milióny protestujúcich ľudí na svete, ale o tom sa zaryto mlčí. Pochopili, že nekonečná kapitalistická honba za ziskom, snaha USA o svetovládu, vedie ľudstvo ho do záhuby!

Súd v Kyjeve potvrdil, že fašizmus v Európe silnie a naberá nebývalých rozmerov. Kam povedie ďalší vývoj na Ukrajine a vo svete, ukáže čas. Jedno je však isté! Moc kapitálu nikde na svete nespácha samovraždu. Rozumní, svedomití a mierumilovní ľudia musia na seba zobrať zodpovednosť a zabrániť hroziacej katastrofe!