Založ si blog

Bohatstvo a kariéra im zatienili rozum

Je všeobecne známe, že nedávno zosnulý Fidel Castro bol niečím viac ako len slávnym kubánskym revolucionárom. Bol celkom oprávnene medzinárodne uznávanou autoritou, čo pri jeho úmrtí otvorene vyjadrili viacerí čelní predstavitelia štátov sveta.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, v kondolencii o. i. uviedol: „So smrťou Fidela Castra svet stratil človeka, ktorý bol pre mnohých hrdinom a jeho odkaz posúdi až história.“

Je smutné a zarážajúce zároveň, že táto formulácia vyvolala u niektorých našich politikov a europoslancov údiv a rozčarovanie. Bohatstvo a kariéra im zatienili rozum, keď si nedokážu uvedomiť, že Castro svojim zameraním a celým svojim životom dokázal odstrániť z pomerne malého ostrova slúžku pre majetných obyvateľov USA, ktorý si na Kubu chodili ukájať svoje chúťky.

Fidel Castro, ako vodca revolúcie, dokázal nielen poraziť Batistov režim, ale s obrovskou podporou  kubánskeho ľudu, napriek blokáde a otvorenej nepriateľskej činnosti zo strany USA dokázal takmer 50 rokov stáť na čele bezprostredne susediacej krajiny s USA. On bol vodcom, ktorý preslávil svoju vlasť, odstránil negramotnosť, zaviedol bezplatné školstvo, zdravotníctvo, pozdvihol úroveň vedy a kultúry na roveň vyspelých krajín sveta.

O to smutnejšie je počúvať vyjadrenia niektorých našich tiež politikov (poznamenávam, že dobre platených z daní našich spoluobčanov) ako napr. Františka Šebeja, Ivana Štefanca, Janu Žitňanskú, Branislava Škripeka, Borisa Zalu, Richarda Sulíka a niektorých ďalších prisluhovačov cudzích záujmov, najmä USA, ktoré celé desaťročia sliedili na Castra, aby ho mohli zavraždiť. Celé desaťročia uplatňovali ekonomické embargo na Kubu, aby jej znemožnili hospodársky a spoločenský rast. Nepodarilo sa im to! Vôľa kubánskeho ľudu žiť v slobodnej a demokratickej krajine bola, a zostala aj po jeho smrti silnejšia ako túžba USA po vraždení a sankciách.

Je celkom prirodzené, že hodnotiť F. Castra nemá právo nikto iný, iba samotný ľud Kuby. Ten jediný vie čo pre nich Fidel Castro vykonal a znamenal. Milovali ho a boli mu nesmierne vďační, za to, že konkrétnymi činmi dokázal  vernosť boja za slobodu, mier, demokraciu, spoluprácu medzi národmi a skvalitnenie života obyčajných ľudí. Svedčí o tom aj taká obrovská účasť ľudí pri poslednej rozlúčke s ich milovaným vodcom.

Fidel Castro bol, a aj po smrti zostane vzorom pre všetkých pokrokových a mierumilovných ľudí sveta. Stal sa jedným z najvýznamnejších osobností našich novodobých dejín. Celý svoj život zasvätil, a zostal verný boju proti vykorisťovaniu, za spravodlivosť, dôstojný život ľudí, mier a spoluprácu medzi národmi.

 

Pokoj v duši

02.04.2017

Diskusná relácia RTVS (SRo) „Sobotné dialógy,“ moderovaná redaktorom Branislavom Dobšinským, už po niekoľkýkrát, a nie len mňa, vyviedla z rovnováhy. Sobotné dialógy vysielané hlavne v posledné soboty v mesiaci (25.februára a 25. marca) ma donútili, aj takouto formou reagovať na niektoré výroky, ktorými vedome, účelovo a opakovane redaktor Dobšinský [...]

Jeden z výdobytkov novembra

24.02.2017

Všetci čo si ešte pamätáme toľko očierňované obdobie socializmu a čo sa aspoň trochu zaujímajú o dianie okolo seba, vedia, že poľnohospodárska výroba založená na Jednotných roľníckych družstvách a Štátnych majetkoch, síce nie úplne bez chýb, ale predsa len zabezpečovala v obciach zamestnanosť a predovšetkým, dostatok kvalitnej, zdraviu neškodnej [...]

Učiť sa pravde, žiť v pravde a za ňu i bojovať

25.11.2016

Prostredníctvom denníka Pravda z 8.11. tohto roka, pod názvom „Festival slobody ukazuje na čas neslobody,“ sa široká čitateľská verejnosť dozvedela o iniciatíve Ústavu pamäti národa – priblížiť hlavne mládeži základných a stredných škôl vraj „najtemnejšie stránky komunizmu.“ Patrím ku generácii narodenej počas II. svetovej vojny. Vyrastal som [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 250432x
Priemerná čítanosť článkov: 3913x

Autor blogu

Kategórie