Založ si blog

Želajme si. ..

Len pár dní nás delí od 70. výročia slávneho SNP, ktoré sa zlatými písmenami zapísalo do novodobej histórie Slovenského národa. Bolo dôkazom morálnej vyspelosti, a odvahy našich ľudí postaviť sa so zbraňou v ruke proti nenávidenému fašizmu. Zapojením sa 32 národov a národností do povstania sa stalo druhým najväčším protifašistickým povstaním v Európe.

Najvýznamnejšiu pomoc poskytol bývalý Sovietsky zväz, ktorý na pomoc povstaniu vyslal skúsených partizánskych veliteľov, povstalcom poskytol množstvo zbraní, streliva, liekov a iného materiálu. Nespochybniteľným faktom pre každého rozumne uvažujúceho človeka tiež zostane, že Červená armáda má najväčší podiel na našom oslobodení. V bojoch proti fašizmu položilo svoje životy cez 23 miliónov sovietskych ľudí. Po rozpade Sovietskeho zväzu nástupníckym štátom sa stala Ruská federácia.

Pre Slovensko je neuveriteľnou hanbou skutočnosť, že v Slovenskom rozhlase, v iných súkromných médiách, ale i od niektorých politikov sa verejnosť dozvedá, že osláv 70. výročia SNP sa zúčastnia desiatky predstaviteľov štátov protihitlerovskej koalície, ktoré sa podieľali na oslobodzovaní Slovenska, ale vraj o pozvaní prezidenta Ruskej federácie sa ešte uvažuje. Je to žiaľ opäť iba snaha médií, ale i niektorých politikov naďalej vyvolávať a šíriť medzi ľuďmi protiruské nálady a hystériu. Kto čo len trochu sleduje dianie na našej politickej scéne, určite si pamätá, že Vladimíra Putina, ešte v máji na oslavy pozval vtedy úradujúci prezident Ivan Gašparovič. Vladimír Putin bol účastníkom osláv vylodenia Spojencov v Normandii, kde sa dokonca stretol aj s ukrajinským prezidentom. Prečo by teda Slovensko malo účasť prezidenta Putina na oslavách 70. výročia SNP odmietnuť? Je to iba zbožné želanie niektorých našich tiež politikov ktorých podporujú i niektoré médiá a žiaľ, že i verejnoprávna inštitúcia akou je RTVS.

Vyvolávanie protiruských nálad a hystérie nie sú na mieste, lebo medzi pozvanými hosťami je aj ruský prezident Vladimír Putin, čo Pravde potvrdil aj hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Boris Gandel, pričom zdôraznil, že „najvýraznejší podiel Červenej armády na oslobodení nemôže nikto spochybniť.“

Za tragédiu treba považovať, že 69 rokov od skončenia II. svetovej vojny sa na Ukrajine, za výdatnej pomoci USA dostali k moci neofašistické sily. Dnes celý svet upiera zraky na ťažko skúšaný ľud na juhovýchoe Ukrajiny, kde namiesto sľubovaného mierového programu, zúri občianska bratovražedná vojna, ktorej aktérmi boli a sú Spojené štáty. Nie je žiadnym tajomstvom, že USA pripravovali základne v Európe na zvrhnutie predchádzajúcej vlády Ukrajiny. K tomu dokonale využili tamojších nacionalistov, neofašistov a zvyšky nasledovníkov Stepana Banderu. Na podporu svojich zámerov získali žiaľ aj EÚ, ktorá vo všeobecnosti odsudzovala fašizmus. Niektoré západoeurópske štáty sa však nechali vtiahnuť do tejto špinavej hry a podporujú vládu a predstaviteľov Ukrajiny, ktorí zorganizovali štátny prevrat, aby sa dostali k moci. Im ani len náhodou nejde o skvalitňovanie života ľudí, ale o vyvolávanie protiruských nálad, obhajobu záujmov tamojších oligarchov, koristníckych a geopolitických záujmov USA.

Po predčasných prezidentských voľbách bolo nutné zvážiť tiež účasť novozvoleného prezidenta Ukrajiny Petro Porošenka na oslavách 70. výročia SNP. Ľud Ukrajiny, má nemalú zásluhu na porážke fašizmu a na našom oslobodení. Napriek tomu je treba si uvedomiť, že Petro Porošenko namiesto avizovaného mierového plánu, vydal armáde rozkaz k brutálnym útokom, vyvražďovaniu vlastného národa na juhovýchode Ukrajiny. To sa naozaj nedá nebrať v úvahu. To si celkom určite neželá väčšina ľudí Ukrajiny. Preto napokon zostáva otázne či jeho pozvanie bolo správne a či nevyvolá vlnu nespokojnosti u väčšiny našich občanov ktorí si naozaj neprajú návrat fašizmu.

Od skončenia II. svetovej vojny sme svedkami množstva ozbrojených konfliktov, násilia a intolerancie. Svet ovládajú rôzne ekonomické elity, ktoré v záujme vlastných ziskov sú ochotné viesť nezmyselné vojny a zabíjať nevinných ľudí. Taký je súčasný svet, plný násilia, intolerancie, rastúceho nacionalizmu a žiaľ silnejúcich tendencií neofašizmu. Proti tomu treba rozhodne a neúprosne bojovať. Do histórie by sa však nemala pliesť súčasná politika. Napriek tomu, ju treba mať neustále na zreteli, kriticky ju hodnotiť a zaujímať k nej ak je treba odmietavé a odsudzujúce stanoviská. Vzájomné vzťahy medzi štátmi sa však v žiadnom prípade nemôžu riešiť vojnovými konfliktami, ekonomickými či inými sankciami, ale len a len rokovaním a racionálnym prístupom k riešeniu vzájomných problémov.

Želajme si, aby 70. výročie Slovenského národného povstania nebolo iba spomienkou na slávnu kapitolu našej novodobej histórie, vzdaním nehynúcej pamiatky,  uznania a úcty živým i neživým hrdinom a účastníkom boja proti fašizmu, ale aby sa účasť zahraničných predstaviteľov na nich stala príležitosťou k zblíženiu, hľadaniu východísk k uvoľneniu súčasného medzinárodného napätia a k nastoleniu trvalého mieru na celom svete.

 

Pokoj v duši

02.04.2017

Diskusná relácia RTVS (SRo) „Sobotné dialógy,“ moderovaná redaktorom Branislavom Dobšinským, už po niekoľkýkrát, a nie len mňa, vyviedla z rovnováhy. Sobotné dialógy vysielané hlavne v posledné soboty v mesiaci (25.februára a 25. marca) ma donútili, aj takouto formou reagovať na niektoré výroky, ktorými vedome, účelovo a opakovane redaktor Dobšinský [...]

Jeden z výdobytkov novembra

24.02.2017

Všetci čo si ešte pamätáme toľko očierňované obdobie socializmu a čo sa aspoň trochu zaujímajú o dianie okolo seba, vedia, že poľnohospodárska výroba založená na Jednotných roľníckych družstvách a Štátnych majetkoch, síce nie úplne bez chýb, ale predsa len zabezpečovala v obciach zamestnanosť a predovšetkým, dostatok kvalitnej, zdraviu neškodnej [...]

Bohatstvo a kariéra im zatienili rozum

12.12.2016

Je všeobecne známe, že nedávno zosnulý Fidel Castro bol niečím viac ako len slávnym kubánskym revolucionárom. Bol celkom oprávnene medzinárodne uznávanou autoritou, čo pri jeho úmrtí otvorene vyjadrili viacerí čelní predstavitelia štátov sveta. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, v kondolencii o. i. uviedol: „So smrťou Fidela Castra svet stratil človeka, [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 250022x
Priemerná čítanosť článkov: 3907x

Autor blogu

Kategórie