Založ si blog

Mier je pre nás to najcennejšie

70. výročie hrozných, tragických dní druhej svetovej vojny si postupne pripomínajú tisíce našich spoluobčanov postihnutých obcí ako sú Kľak, Ostrý Grúň a ďalšie.

Účastníci pietnej spomienky na obete zverského fašistického vyčíňania v spomínaných obciach podpísali Memorandum a petíciu v ktorej vyzvali prezidenta A. Kisku, aby tlmočil predstaviteľom štátov Európy, že mier je pre nás, občanov SR to najcennejšie a pre jeho zachovanie treba urobiť všetko čo je v silách predstaviteľov a ľudí členských štátov.

Memorandum a výzva prezidentovi nie sú náhodné. Dnes po 70 rokoch, počas ktorých Európa nepoznala vojnu, opäť nad našim kontinentom visí hrozba vojnového požiaru. Sám prezident po nástupe do úradu už viackrát vyvolal vlnu rozhorčenia občanov, keď sa nesprával podľa proklamovaných sľubov. Mimoriadnou urážkou a medzinárodnou hanbou, bol jeho predčasný odchod z pietneho aktu kladenia vencov na cintoríne sovietskych vojakov vo Svidníku.

70. výročie porážky nemeckého fašizmu sa veľkolepo chystá osláviť Rusko, ako nástupnícky štát po ZSSR, ktorý v bojoch proti fašizmu niesol najväčšiu zodpovednosť a priniesol najväčšie obete na ľudských životoch. Na oslavy pozvali aj predstaviteľov členských štátov EÚ. Kým prezident susedného Česka pozvanie s úctou prijal, náš prezident žiaľ, svoju účasť vraj ešte zvažuje. Zaujal vyčkávaciu taktiku v presvedčení, že EÚ rozhodne o spoločnom postupe, vzhľadom na uvalené sankcie na Rusko a on sa bude môcť za ne zbabelo skryť v záujme jednotného postupu EÚ.

Aký to paradox a nezmysel zároveň! Na základe čoho si EÚ uzurpuje právo diktovať predstaviteľom jednotlivých členských štátov ako sa majú v takýchto pre nich jasných a jednoznačných otázkach zachovať?! Nie je to náhodou diktát a obmedzovanie toľko proklamovanej slobody a demokracie?! A napokon čo má vlastne spoločné 70. výročie konca druhej svetovej vojny a porážka fašizmu so sankciami uvalenými na Rusko v záujme koristníckych a geopolitických záujmov USA?!

Pán prezident Kiska má jedinečnú a hádam i poslednú príležitosť dokázať, že svoje sľuby pre verejnosť a sľub prezidenta myslel vážne a naozaj chce zachovať vernosť Slovenskej republike a obhajovať záujmy a potreby všetkých jej občanov. Do mája je ešte niekoľko mesiacov. Budeme netrpezlivo očakávať či pán prezident sa vydá cestou úcty obetiam a vďačnosti tým, ktorí sa najväčšou mierou zaslúžili o porážku fašizmu, priniesli najväčšie obete a po vojne boli v Európe hlavnou zárukou 70 ročného pokoja a mieru, alebo sa vydá cestou rozdeľovania sveta, vyvolávania napätia,  podpory narastajúceho nacionalizmu, neofašizmu a mimoriadne vážneho ohrozenia mieru v našom európskom priestore. Mier je pre nás občanov SR skutočne to najcennejšie. Nechajme sa prekvapiť ktorou cestou sa prezident vydá!

Pokoj v duši

02.04.2017

Diskusná relácia RTVS (SRo) „Sobotné dialógy,“ moderovaná redaktorom Branislavom Dobšinským, už po niekoľkýkrát, a nie len mňa, vyviedla z rovnováhy. Sobotné dialógy vysielané hlavne v posledné soboty v mesiaci (25.februára a 25. marca) ma donútili, aj takouto formou reagovať na niektoré výroky, ktorými vedome, účelovo a opakovane redaktor Dobšinský [...]

Jeden z výdobytkov novembra

24.02.2017

Všetci čo si ešte pamätáme toľko očierňované obdobie socializmu a čo sa aspoň trochu zaujímajú o dianie okolo seba, vedia, že poľnohospodárska výroba založená na Jednotných roľníckych družstvách a Štátnych majetkoch, síce nie úplne bez chýb, ale predsa len zabezpečovala v obciach zamestnanosť a predovšetkým, dostatok kvalitnej, zdraviu neškodnej [...]

Bohatstvo a kariéra im zatienili rozum

12.12.2016

Je všeobecne známe, že nedávno zosnulý Fidel Castro bol niečím viac ako len slávnym kubánskym revolucionárom. Bol celkom oprávnene medzinárodne uznávanou autoritou, čo pri jeho úmrtí otvorene vyjadrili viacerí čelní predstavitelia štátov sveta. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, v kondolencii o. i. uviedol: „So smrťou Fidela Castra svet stratil človeka, [...]

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 250461x
Priemerná čítanosť článkov: 3913x

Autor blogu

Kategórie