Založ si blog

Sila zbraní a mier

Dnešní bohatí si myslia, že dokážu problémy jednotlivých krajín vyriešiť silou zbraní, tak ako to praktizujú USA prostredníctvom agresívneho paktu NATO po celom svete.

Tak sa to žiaľ deje aj u nášho východného suseda. Pôvodné ciele Majdanu boli bojom za demokraciu a lepšie sociálne zabezpečenie. Nespokojnosť ľudí však bola zneužitá. Zahraničím nasadení provokatéri, za pomoci USA, ktoré sumou 5 miliárd dolárov sa postaralo o prevrat na Ukrajine. K moci sa dostali pohrobkovia Banderu, proti Rusku naladení predstavitelia na čele s A. Jaceňukom. Ciele Majdanu boli zradené a namiesto riešenia najpálčivejších problémov rozpútali vojnu proti vlastnému obyvateľstvu. Začal neúprosný boj o moc, o presadenie protiruských nálad a zahranično-politickú orientáciu na USA a NATO.

V rámci „demokracie“ boli uskutočnené nové voľby prezidenta a predčasné parlamentné voľby. Do funkcie prezidenta bol zvolený oligarcha Petro Porošenko, ktorý sľuboval mierové urovnanie konfliktu. Nestalo sa! Namiesto mierového riešenia, podporil stanoviská Jaceňukovej vlády. Prozápadná orientácia a boje na juhovýchode boli zosilnené. V takejto atmosfére sa pripravovali a uskutočnili vraj demokratické voľby, ktorých sa zúčastnilo niečo nad 40 %  oprávnených voličov, z ktorých víťazným stranám Jaceňuka a Porošenka dalo hlasy iba niečo cez 40 %. To tiež o. i. ukazuje ako je naladená väčšina Ukrajincov. K voľbám neboli vôbec  pripustené niektoré strany a rovnako sa ich nezúčastnili občania na juhovýchode Ukrajiny. Demokratická verejnosť sveta zostala hluchá a nemá!

Petro Porošenko, po parlamentných voľbách poveril zostavením koaličnej vlády, predsedu víťaznej strany A. Jaceňuka. Namiesto riešenia ťaživých problémov ľudí, ešte viac vystupňovali napätie a hrôzy občianskej vojny, v ktorej okrem ničenia materiálnych hodnôt od minuloročného apríla je zaznamenaných vyše 5 000 ľudských obetí. Je to obrovská tragédia a zrada na vlastnom národe!

Spojené štáty, NATO a po ich vzore aj EÚ obviňujú Rusko, že podporuje a vyzbrojuje rebelov. Rusko tieto obvinenia opakovane a vytrvalo odmieta a žiada, aby tvrdenia boli doložené dôkazmi, ktoré však stále chýbajú, ale obviňovanie pokračuje.

Väčšina ľudí na Ukrajine žije dnes skutočne v neznesiteľných a biednych podmienkach. Tisíce rodín je nútená opúšťať vlastné domovy, v záujme ochrany toho najcennejšieho, vlastných životov. Predstavitelia Ukrajiny nie sú schopní riešiť problémy ľudí. Obracajú sa na všetky svetové strany a žiadajú finančnú, ale aj materiálnu pomoc. Paradoxné a odsúdenia hodné je, že nie sú schopní splácať dlhy voči Rusku, nemajú dostatok finančných prostriedkov na mierové riešenie tých najpálčivejších problémov ľudí, ale majú dostatočné množstvo peňazí na rôzne odmeny za účasť v boji proti tzv. rebelom a vlastným spoluobčanom na juhovýchode Ukrajiny. Otázne je, že kde na to berú, keď na všetko ostatné niet peňazí!

Veľavravný je príspevok Borisa Lattu v denníku Pravda zo 4.februára pod názvom: „Najlepšie „vynáša“ zostrelenie lietadla.“ V ňom sa človek dočíta naozaj mimoriadne otrasné a nehorázne skutočnosti. Ukrajinské vedenie vypláca odmeny všetkým dobrovoľníkom vo výške 1 000 hrivien, čo sa rovná viac ako 54 eura za každý deň. Podľa rozhodnutia Petro Porošenka od 1. februára sa táto odmena vzťahuje aj na každého vojaka. Autor článku naznačuje, že aj tieto odmeny končia v trasovisku korupcie u časti velenia. Z uvedeného ako i z ďalších informácií je možné jednoznačne usúdiť, že vedenie Ukrajiny čo ako sa usiluje verejnosť ohlupovať hlásaním, že je za mierové riešenie konfliktu, ani zďaleka sa nechystá bratovražednú vojnu ukončiť. Naopak! Robí všetko, aby naďalej v záujme cudzích záujmov vyvražďovali spoluobčanov na juhovýchode Ukrajiny, len preto, že majú inú predstavu o spolužití v spoločnom štáte, že odmietajú protiruské nálady a nepodporujú prozápadnú orientáciu krajiny.

Trestuhodné a potvrdzujúce predchádzajúce tvrdenie je aj rozhodnutie Jaceňukovej vlády o výškach odmien strelcom ( ktoré sú v spomínanom článku uvedené), za zničenie jednotlivých druhov bojovej techniky: „vozidla 12 000 hrivien (asi 651 eur), dela viac ako 1 600 eur, bojového vozidla pechoty blízo 2 280 eur, tanku cca 2 600 eur, raketového komplexu takmer 3 000 eur a lietadla viac ako 6 500 eur.“

Nechám na posúdenie každého z čitateľov, či takéto rozhodnutia čo len čiastočne možno považovať za snahu o mierové riešenie problémov. Každý zdravo uvažujúci človek si celkom určite dokáže správne odpovedať nielen na snahu o ukončenie bratovražedného boja, ale aj na ďalšie súvisiace otázky! Je len zaujímavé, ako ticho sú v týchto prípadoch všetky organizácie tretieho sektora, bojujúce za spravodlivosť, zaoberajúce sa toľko zvýrazňovanými občianskymi právami a slobodami. Zdá sa, že podľa nich, keďže tak vytrvalo mlčia, v riešení problémov na Ukrajine je všetko v „najlepšom poriadku“ a za všetko môže iba agresívna politika Ruska. Je to poľutovania hodné! Nie Rusko, ale Kyjev vyhlásil v poradí už štvrtú mobilizáciu a ďalšie pripravuje.

Čo je to vlastne za sloboda a demokracia, ktorá ľuďom v ktorej vládne nepokoj, ožobračovanie, ničenie materiálnych hodnôt, dokonca vyvražďovanie vlastného obyvateľstva, za čo vláda krajiny vypisuje ešte i finančné odmeny a bráni vlastným spoluobčanom v treťom tisícročí sa samostatne rozhodnúť akou cestou chcú v ďalšom období ísť. Či cestou mieru a rastu životnej úrovne, alebo cestou neustálych reforiem a ožobračovania väčšiny národa a podporovania koristníckych a geopolitických záujmov USA.

S uvedených poznatkov je možné usúdiť, že P. Porošenko s Jaceňuk sa ani len náhodou nepokúšajú o zmiernenie napätia. Sú vykonávateľmi geopolitických záujmov niekoho iného. Zrejme nie je ťažké uhádnuť koho, kto sa snaží do konfliktu za každú cenu vtiahnuť Rusko a rozpútať na európskom kontinente vojnový požiar.

Osobne som presvedčený, že Rusko nie je zodpovedné a ani nemôže riešiť situáciu na Ukrajine. Riešiť ju nemôžu ani predstavitelia USA, Nemecka, Francúzka, Británie a neviem kto všetko iný. Doterajší priebeh konfliktu ukazuje, že Ukrajina na celkové víťazstvo čo ako sa nadúva, nemá. Svedčia o tom aj vypísané odmeny. Rusko sa zas nemá prečo vzdávať svojich pozícií v prospech záujmov USA a NATO. Jediným východiskom je zabezpečiť pokoj zbraní a mierovou cestou dosiahnuť riešenie a konečné vyriešenie existujúcich problémov. To je jediné východisko pre zachovanie mieru v Európe a vo svete!

Pokoj v duši

02.04.2017

Diskusná relácia RTVS (SRo) „Sobotné dialógy,“ moderovaná redaktorom Branislavom Dobšinským, už po niekoľkýkrát, a nie len mňa, vyviedla z rovnováhy. Sobotné dialógy vysielané hlavne v posledné soboty v mesiaci (25.februára a 25. marca) ma donútili, aj takouto formou reagovať na niektoré výroky, ktorými vedome, účelovo a opakovane redaktor Dobšinský [...]

Jeden z výdobytkov novembra

24.02.2017

Všetci čo si ešte pamätáme toľko očierňované obdobie socializmu a čo sa aspoň trochu zaujímajú o dianie okolo seba, vedia, že poľnohospodárska výroba založená na Jednotných roľníckych družstvách a Štátnych majetkoch, síce nie úplne bez chýb, ale predsa len zabezpečovala v obciach zamestnanosť a predovšetkým, dostatok kvalitnej, zdraviu neškodnej [...]

Bohatstvo a kariéra im zatienili rozum

12.12.2016

Je všeobecne známe, že nedávno zosnulý Fidel Castro bol niečím viac ako len slávnym kubánskym revolucionárom. Bol celkom oprávnene medzinárodne uznávanou autoritou, čo pri jeho úmrtí otvorene vyjadrili viacerí čelní predstavitelia štátov sveta. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, v kondolencii o. i. uviedol: „So smrťou Fidela Castra svet stratil človeka, [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 250278x
Priemerná čítanosť článkov: 3911x

Autor blogu

Kategórie