Založ si blog

Obhajoba záujmov USA

Transatlantická dohoda o obchodnom a investičnom partnerstve medzi USA a EÚ (TTIP) je nepochybne najdôležitejšou medzinárodnou zmluvou v súčasnom období, ktorá ovplyvní život stoviek miliónov ľudí. To je hlavný dôvod, prečo sa politici tak úpenlivo starajú, aby o nej hovorili čo najmenej. Čím viac sa totiž o nej vie, tým väčší odpor proti nej narastá.

Poslanec Európskeho parlamentu, skrachovanej SDKU Ivan Štefanec ako „odborník“ na všetko, nás pred rokmi so svojimi „spolubojovníkmi“ presviedčal, že vstup do EÚ a NATO je pre Slovensko maximálne výhodný a je zárukou našej bezpečnosti a prosperity. Uverili a naleteli sme! Po rokoch zisťujeme, že byrokratický aparát v Bruseli pri riešení problémov nerešpektuje suverenitu a národné záujmy jednotlivých členských štátov a trestuhodne zlyháva pri mimoriadne závažných problémoch. V ostatnej dobe najmä pri riešení utečeneckej krízy, a pokiaľ ide o NATO, tak jeho krvilačnými rozhodnutiami priamo ohrozuje našu bezpečnosť a mier vo svete.

V denníku Pravda 10. novembra, sa opäť pokúsil našu verejnosť demagogicky presvedčiť, o výhodnosti zmluvy medzi USA a EÚ. On ako verný služobník politických špičiek USA a EÚ sa spolu s nimi pokúšajú nahovoriť verejnosti, aké obrovské výhody Transatlantická dohoda pre ľudí v Európe prinesie. Sľubujú hospodársky rast, zvýšenie exportu, väčšiu zamestnanosť a odstránenie obchodných bariér. A práve tu je začiatok neuveriteľne veľkého klamstva a podvodu! Dohoda totiž obsahuje mechanizmus, pod názvom „Urovnávanie sporov medzi štátmi a investormi“, známi pod skratkou ISDS. To v praxi znamená, že nadnárodné korporácie majú získať právo, na súdoch žalovať vlády, ktoré nebudú uprednostňovať biznis pred ochranou vlastných občanov, ktoré by bránili napr. ťažbe nerastných surovín v chránených oblastiach, banky by sa mohli brániť proti pokusom o finančnú reguláciu, vlády by nedokázali ochrániť nefajčiarov proti tabakovým spoločnostiam a pod. ISDS by poskytol nadnárodným korporáciám bezprecedentné privilégiá a práva pri formulovaní a pripomienkovaní európskej legislatívy, týkajúcej sa napríklad potravinovej bezpečnosti, environmentálnych štandardov, práv spotrebiteľov a podobne. Mohli by zažalovať všetko, o čom by usúdili, že ohrozuje „voľný obchod“ a tvorbu ich ziskov.

V praxi to znamená, že nadnárodné korporácie by získali také práva, ktoré by jednotlivé štáty doslova zotročili. Táto klauzula umožní medzinárodným firmám poraziť na súdoch štáty snažiace sa ochrániť svojich občanov pred praktikami biznisu, ktoré ich poškodzujú. To je jeden z dôvodov prečo britský publicista George Monbiot nazval TTIP v denníku The Guardian „otvoreným útokom na demokraciu“.

Situácia veľmi pripomína prípravu Multilaterálnej dohody o investíciách (MAI) v rokoch 1997 – 1998, ktorá mala prisúdiť nadnárodným korporáciám všetky práva a štátom všetky povinnosti voči nim. Keď návrh textu MAI sa prostredníctvom internetu dostal na verejnosť, viedlo to k takému obrovskému odporu, že svetové politické a finančné kruhy boli prinútené dohodu stiahnuť. Dnes sa o to pokúšajú opäť, ibaže v ďaleko rafinovanejšej podobe.

Po zverejnení sporného textu (ISDS) sa v Európe zdvihla obrovská vlna nespokojnosti, ktorá neustále narastá. Vyše 200 občianskych združení, medzi ktorými sú ľudskoprávne, environmentálne, odborárske a charitatívne organizácie požiadali listom európskych a amerických vyjednávačov, aby bol ISDS z konečného textu zmluvy odstránený. Známa česká ekonómka Ilona Švihlíková dokonca označila Transatlantickú dohodu za „najväčšie nebezpečenstvo“, ktoré povedie k „ovládnutiu celej Európy americkými korporáciami“. Podľa nej je už najvyšší čas priznať, že „EÚ je neoliberálny projekt, ktorý slúži záujmom nadnárodných korporácií“.

 TTIP, je obrovskou hrozbou nie len pre potravinárstvo, kozmetiku, alebo zdravie našich občanov, ale aj pre najdôležitejšie ekonomické a sociálne ukazovatele akými sú zamestnanosť, mzdy, sociálne istoty, hospodársky rast a pod. Dôvodov je viacero, ale mnohé skutočnosti zmluvy sú dôsledne utajované!

Európa má ďaleko vyššie sociálne, zdravotné a enviromentálne štandardy ako USA. Stačí pripomenúť, že napr. 70% amerických potravín obsahuje geneticky modifikované potraviny. 40% obsahuje chemikálie, ktoré narúšajú ľudský hormonálny systém. Viac ako 90% hovädzieho mäsa je vyprodukované pomocou rastových hormónov, ktoré môžu spôsobovať rakovinu a pod. O tom však špičkoví politici EÚ, vrátane  euro poslanca Štefanca dôsledne mlčia! Na úkor vlastných občanov preferujú záujmy USA. Vehementne naliehajú, aby dohoda bola čím skôr podpísaná, čo by umožnilo Európsky priestor zahltiť šmejdom a zdraviu škodlivými potravinami z USA. Navyše, nadnárodné korporácie by nás úplne legálne v súlade so zmluvou mohli vo vlastnej domovine beztrestne zotročovať!

TTIP je pokusom o americkú dominanciu v Európe. Potvrdil to i štátny tajomník MZV SR Peter Burian, ktorý na uzavretom seminári pre riadiacich pracovníkov ministerstiev v septembri minulého roka povedal, že TTIP je v skutočnosti viac ako obchodná zmluva, je to „ekonomické NATO, ktoré posilní našu politickú väzbu so Spojenými štátmi“.

Taká je teda skutočná pravda! Pán Štefanec, poslanec Európskeho parlamentu za stranu, ktorá už prakticky na našej politickej scéne nič neznamená, v záujme udržania si vlastného, výhodného a dobre plateného postavenia nie je obhajcom našich národných a štátnych  záujmov, ale záujmov USA.

Pokoj v duši

02.04.2017

Diskusná relácia RTVS (SRo) „Sobotné dialógy,“ moderovaná redaktorom Branislavom Dobšinským, už po niekoľkýkrát, a nie len mňa, vyviedla z rovnováhy. Sobotné dialógy vysielané hlavne v posledné soboty v mesiaci (25.februára a 25. marca) ma donútili, aj takouto formou reagovať na niektoré výroky, ktorými vedome, účelovo a opakovane redaktor Dobšinský [...]

Jeden z výdobytkov novembra

24.02.2017

Všetci čo si ešte pamätáme toľko očierňované obdobie socializmu a čo sa aspoň trochu zaujímajú o dianie okolo seba, vedia, že poľnohospodárska výroba založená na Jednotných roľníckych družstvách a Štátnych majetkoch, síce nie úplne bez chýb, ale predsa len zabezpečovala v obciach zamestnanosť a predovšetkým, dostatok kvalitnej, zdraviu neškodnej [...]

Bohatstvo a kariéra im zatienili rozum

12.12.2016

Je všeobecne známe, že nedávno zosnulý Fidel Castro bol niečím viac ako len slávnym kubánskym revolucionárom. Bol celkom oprávnene medzinárodne uznávanou autoritou, čo pri jeho úmrtí otvorene vyjadrili viacerí čelní predstavitelia štátov sveta. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, v kondolencii o. i. uviedol: „So smrťou Fidela Castra svet stratil človeka, [...]

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 250389x
Priemerná čítanosť článkov: 3912x

Autor blogu

Kategórie