Založ si blog

Otvorený list primátorovi Košíc

 

Vážený pán,

MUDr. Richatd Raši, PhD., MPH,

primátor mesta Košice.

 

 

 

Z internetu som sa dozvedel, že ste sa pridali k iniciatíve bývalého primátora Košíc Rudolfa Schustera a hodláte predložiť mestskému zastupiteľstvu návrh na udelenie čestného občianstva mesta Košice, Michailovi Sergejevičovi Gorbačovovi.

Vo svojom návrhu uvádzate, že: „M.S.Gorbačov vo svojom úrade bojoval s konzervatívnymi komunistami i s demokratickými oponentmi, pričom sa dôsledne vyhýbal zneužitiu moci a násiliu. Zaslúžil sa o zmierenie napätia vo svete, stiahnutie vojsk z Afganistanu, skončenie studenej vojny a kolapsu sovietskeho bloku. Nielen za to dostal v roku 1990 Nobelovu cenu mieru.“

Ako radový občan SR, napriek tomu, že nie som občanom Košíc, motivovaný vlastným presvedčením a celoživotnou prácou, považujem za svoju občiansku povinnosť, otvorene vyjadriť nesúhlas a hanbu zároveň, nad Vašim návrhom, z viacerých dôvodov. Nemôžem uviesť všetky. Dovolím si aspoň niektoré:

– Vo svojom návrhu slepo, a nekriticky preberáte hodnotenie „zásluh“ Gorbačova Západnými mocnosťami, hlavne USA, bez ohľadu na to, aké konkrétne výsledky jeho politika pre samotný ZSSR, socialistické spoločenstvo a celý svet priniesla.

– Od výsledkov jeho politiky, tak ako to aj Vy hodnotíte, svet právom očakával zmiernenie napätia a zlepšenie politickej situácie. Tento základný cieľ a očakávanie sa nenaplnilo! Naopak. Došlo k výraznému zhoršeniu medzinárodnej situácie a k priamemu ohrozeniu vyše 70 rokov trvajúceho mieru na európskom kontinente, na čom má nepopierateľnú zásluhu hlavne bývalý ZSSR a jeho nástupca, Ruská federácia.

– Gorbačov pod tlakom USA, inicioval zrušenie Varšavskej zmluvy bez toho, aby rovnako trval na rozpustení NATO. Tým došlo k narušeniu rovnováhy síl medzi Východom a Západom, k svojvôli USA, k rozširovaniu zločineckého vojenského zoskupenia NATO smerom na Východ a k postupnému obkľučovaniu Ruskej federácie v záujme koristníckych a geopolitických cieľov USA. O tom už dnes, z racionálne uvažujúcich ľudí málokto pochybuje. V tejto súvislosti mi nedá, nezdôrazniť, že aktivity ktoré pod vedením USA NATO vykonáva v mnohých krajinách sveta, sú najvyšším stupňom zvrhlosti a arogancie. Žiaľ, že aj my sme sa stali členmi tohto zločineckého vojenského paktu.

– Podľa mojich vedomostí Gorbačov nemá žiadny vzťah ku Košiciam a ani nič pozitívneho pre toto mesto neurobil. Svedčí o tom i Váš návrh, ktorý neobsahuje jeden jediný príklad jeho zásluh o rozvoj mesta Košíc. Všeobecné frázy, obsiahnuté vo Vašom návrhu spôsobili viac škody ako osohu, nielen pre mesto Košice, ale tiež pre Slovensko, bývalý ZSSR, krajiny socialistického spoločenstva a v konečnom dôsledku pre celý mierumilovný svet.

Rozširovanie vplyvu USA a NATO, ich snaha ovládnuť strategické suroviny a nerastné bohatstvo Ruska, koristnícke a geopolitické záujmy, sú tým určujúcim a hlavným dôvodom o ktorý sa momentálne zvádza neúprosný boj aj za cenu eskalácii napätia na hranici Východu a Západu a snaha o vyprovokovanie Ruska k vojenskej reakcii, ktorá by bola veľmi vítanou zámienkou na otvorený vojenský konflikt na území Európy, ktorý pre nás a celú Európu môže mať katastrofálne dôsledky.

Kritériom slobody a demokracie, ktorú Gorbačovi neprávom pripisujete, predsa nemôže byť počet politických strán uchádzajúcich sa raz za štyri roky o dôveru občanov, ale ekonomické, sociálne a morálne podmienky v akých človek žije. Buď sú pre pracujúceho človeka a jeho rodinu dôstojné, alebo vytvárajú blahobyt iba pre úzku a často neproduktívnu, parazitujúcu vrstvu vykorisťovateľov. Jeden z klasikov povedal: „Čistá demokracia neexistuje. Ak chceme pochopiť podstatu demokracie, musíme si položiť otázku: demokracia pre koho?“ A keď odpovieme na túto otázku z pohľadu dneška, dospejeme k záveru, že pre privatizérov, majiteľov fabrík a bánk, pre pätolizačských novinárov a „umelcov,“ ich priateľov v parlamente a vo vláde. Stručne povedané pre hŕstku parazitov.

Socialistická demokracia a socializmus ako spoločenské zriadenie bolo ďaleko spravodlivejšie, ako súčasná „sloboda a demokracia.“ Koľko klamstiev a špiny sa na obdobie socializmu od novembrového prevratu nakydalo. Nevyvrátiteľnou pravdou však zostáva, že ani všetci vtedajší funkcionári dohromady, za celé desaťročia socializmu, nemali také majetky, aké má dnes ktorýkoľvek jednotlivec z nových tzv. „demokratických štruktúr.“ Krádež a rozkrádanie bolo v podmienkach socialistickej demokracie trestným činom. Dnes je to vstupenka k moci a vládnutiu. Je to časť buržoáznej demokracie v praxi, ale žiaľ i dielo nerozmýšľajúceho voliča.

Socializmus, ktorý sme budovali nebol dokonalý, bez chýb a omylov. Ani nemohol byť. Veď vznikol bezprostredne po skončení druhej svetovej vojny. Bol taký, akí boli ľudia ktorí ho budovali, so všetkými znalosťami, prednosťami, ale i slabosťami. Učili sa zo svojich chýb a omylov, a snažili sa odpovedať na výzvy doby. Výrazne ho ovplyvňovali aj vonkajšie, západom organizované diverzné a sabotážne akcie. Mnohé vysvetľuje britský novinár Steward Steven vo svojej knižke Výbušnina. V nej objasňuje priamy podiel americkej CIA na procesoch v 50-tych rokoch v Maďarsku, Poľsku, Bulharsku a hlavne v bývalom Československu. (Knižku vydalo nakladateľstvo SAKKO, Praha 1991).

– V Ruskej federácii je dnes Gorbačov vnímaný ako kontroverzná osobnosť pre svoju zradcovskú politiku. Za svoju celosvetovú popularitu obetoval národy Východnej Európy. Gorbačov, si najskôr vyslúžil obrovský obdiv a sympatie ľudí. Po rokoch, keď sa naplno prejavili dôsledky jeho dobrodružnej politiky, skončil ako obyčajný zradca nielen vlastného národa, ale i krajín socialistického spoločenstva. Potvrdil to napokon i sám vo svojej prednáške na americkej univerzite v tureckom hlavnom meste, kde povedal: „Mojim životným cieľom bolo zničenie komunizmu. Najviac som pre to mohol urobiť v najvyšších funkciách… Musel som odstrániť vedenie KSSZ a ZSSR. Musel som odstrániť vedenie vo všetkých socialistických štátoch… Našiel som spolupracovníkov pre rovnaké ciele. Predovšetkým Jakovleva a Ševarnadzeho. Majú obrovské zásluhy na porážke komunizmu. Keď som odchádzal z Kremľa, neplakal som, lebo hlavný ciel môjho života som splnil: zničil som komunizmus v ZSSR a vo všetkých európskych štátoch.“

 

Vážený pán primátor,

 

aspoň toľko som považoval za nutné Vám pripomenúť v súvislosti s Vašim návrhom. Dnes si už mnohí, ktorí žili v tom období uvedomujú, že socialistická demokracia bola na ďaleko vyššej úrovni ako tá súčasná. Bola založená na reálnych právach, ale i povinnostiach. Hlavným kritériom rozvoja socialistickej demokracie bolo, čo najlepšie využiť a rozvíjať existujúce formy riadenia, ako predchádzať zneužívaniu moci, do riadiacich funkcií vyberať najschopnejších, ako definovať miestne, oblastné, alebo celospoločenské priority. Ako pomáhať slabším doma i vo svete. Ako uchrániť svetový mier. Ako prekonávať sociálno-triedne rozdiely v súvislosti so spoločenskou deľbou práce. Ako zabezpečiť dôstojnejší a šťastnejší život nie len pre hŕstku vyvolených, ale pre väčšinu národa.

Vždy som Vás považoval, vážený pán primátor, za jedného z tých rozumnejších politikov na dnešnej politickej scéne. Dúfam, že i môj názor v tomto prípade prispeje k tomu, aby ste sa nad svojim návrhom vážne zamysleli a na základe faktov upustili od jeho realizácie, ktorý neprinesie Košiciam žiadny úžitok, iba posilnenie exstrémistických tendencií na celom Slovensku, hanbu pre Vás, Košice a Slovenský národ.

 

S úctou

 

Tibor Grék, Prievidza

 

V Prievidzi, dňa 1.marca 2016

 

 

Pokoj v duši

02.04.2017

Diskusná relácia RTVS (SRo) „Sobotné dialógy,“ moderovaná redaktorom Branislavom Dobšinským, už po niekoľkýkrát, a nie len mňa, vyviedla z rovnováhy. Sobotné dialógy vysielané hlavne v posledné soboty v mesiaci (25.februára a 25. marca) ma donútili, aj takouto formou reagovať na niektoré výroky, ktorými vedome, účelovo a opakovane redaktor Dobšinský [...]

Jeden z výdobytkov novembra

24.02.2017

Všetci čo si ešte pamätáme toľko očierňované obdobie socializmu a čo sa aspoň trochu zaujímajú o dianie okolo seba, vedia, že poľnohospodárska výroba založená na Jednotných roľníckych družstvách a Štátnych majetkoch, síce nie úplne bez chýb, ale predsa len zabezpečovala v obciach zamestnanosť a predovšetkým, dostatok kvalitnej, zdraviu neškodnej [...]

Bohatstvo a kariéra im zatienili rozum

12.12.2016

Je všeobecne známe, že nedávno zosnulý Fidel Castro bol niečím viac ako len slávnym kubánskym revolucionárom. Bol celkom oprávnene medzinárodne uznávanou autoritou, čo pri jeho úmrtí otvorene vyjadrili viacerí čelní predstavitelia štátov sveta. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, v kondolencii o. i. uviedol: „So smrťou Fidela Castra svet stratil človeka, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 250016x
Priemerná čítanosť článkov: 3907x

Autor blogu

Kategórie