Založ si blog

Odsúdenia a trestuhodný čin

Poľutovania hodné, v čase krehkého ale predsa len prímeria je rozhodnutie EÚ o ďalších proti ruských sankciách, ktoré v konečnom dôsledku budú viesť k ekonomickým stratám na našej strane, k ožobračovaniu tých, ktorí krízu na Ukrajine nevyvolali, netešia sa jej a ani ju žiadnym spôsobom nepodporujú.

Rôznych klamstiev a nepredstaviteľných výmyslov okolo Ukrajinskej krízy sme sa už napočúvali viac ako dosť. Spomeňme napr. na celú kolónu ruských obrnencov o ktorých všetky naše, žiaľ i verejnoprávne médiá veľmi vehementne a presvedčivo vykrikovali, ktorých síce nikto nevidel, ale ktorých „úspešne“ zlikvidovala „hrdinská“ ukrajinská armáda tak dokonale, že nezostal po nich ani len mastný fľak. Takých a podobných výmyslov a klamstiev, namiesto pravdy sme sa napočúvali za celé obdobie trvania krízy ďaleko viac.

V súvislosti s krízou ako by pre niektorých pravicových politikov stále platilo heslo: „Čím horšie, tým lepšie.“ Preto sa tak snaživo pretekajú v podpore ekonomických sankcií a jasajú nad každým krokom namiereným proti Ruskej federácii a prezidentovi V. Putinovi. Svoj postoj zdôvodňujú podporou demokracie, ktorú sa na Ukrajine rozhodli „pomôcť“ presadiť USA,  NATO a EÚ. Tak ako je falošné ich uplatňovanie ekonomických sankcií, tak je falošné aj ich blúznenie o podpore akejsi demokracie. Na jednej strane vykrikujú o invázii a ruských dobrovoľníkoch na strane ľudí ktorí bránia svoje domovy, ale už vôbec nehovoria o invázii ukrajinskej armády, ktorá plošne bombarduje a raketami ostreľuje bezbranné civilné obyvateľstvo. Priam zaryto mlčia o dobrovoľníkoch z radov ukrajinských fašistických a nacistických zoskupení, žoldnierov platených ukrajinskými oligarchami na čele s P. Porošenkom a rôznymi profesionálmi  z USA a krajín NATO.

To, že Rusi pomáhajú svojim krajanom, ktorí sú vraždení vlastnými spoluobčanmi má svoju nepopierateľnú logiku a každý normálne zmýšľajúci človek to musí podporiť a nemôže mu to byť ľahostajné. Navyše treba zdôrazniť, že bez Majdanu, následnom prevrate a prijatí proti ruských zákonov, by nedošlo k odtrhnutiu Krymu a nenasledoval by ani Doneck, Luhansk a ďalšie snahy celých oblastí o samostatnosť. Súhlasiť s ekonomickými sankciami môže iba nerozmýšľajúci človek, alebo ten ktorý za každú cenu chce zo svojich postojov vytĺkať politický kapitál bez ohľadu na vlastných spoluobčanov. Sankcie nič nevyriešia. Žiarivým príkladom môže slúžiť niekoľko desaťročí ťažko skúšaná Kuba na ktorú USA uvalili ekonomické sankcie a nič nimi nedosiahli iba ak utrpenie a biedu tamojších ľudí a ich rastúci odpor proti americkým agresorom.

Väčšina mierumilovných ľudí je rada, že po mnohých nevinných obetiach, materiálnych škodách a celej armáde utečencov, došlo k dohode a aj keď krehkému ale predsa len pokoju zbraní. Za zmienku v tejto tak tragickej situácii stojí tiež otázka, že prečo ľudia z juhovýchodu Ukrajiny neutekajú na západ kde je tak dobre, ale utekajú do Ruskej federácie. Nie je pravdou ani tvrdenie našich médií  a vojnových štváčov, že Rusi sú tí ktorí vyvolávajú nepokoje. Keby skutočne chceli byť voči nám a celej Európe zlí, tak pod zámienkou sankcií jednoducho prestanú dodávať plyn a nie len my, ale i Ukrajina a ďalšie štáty kľaknú na kolená. Neboli by žiadne reverzné toky a Ukrajina by nemala možnosť kradnúť časť plynu z dodávok pre Európu, tak ako to robila v minulosti a robí opäť bez toho aby nám a príslušným krajinám zaplatila za ukradnutý plyn čo i len jeden jediný cent. Radšej robí zo seba mŕtveho chrobáka a tak je aspoň možnosť opäť obviňovať Rusko z krátenia dodávok plynu. Je to maximálne nečestné, tendenčne, účelovo zameraná, neférová a nebezpečná hra a ohňom. Je nepochopiteľné, že to podporujú i orgány EÚ a štáty ktorých sa to dotýka sú nútené mlčať. Prečo asi?

Máme za sebou hospodársku krízu a iba hlupák sa môže snažiť ju znovu vyvolať. Len obyčajní hochštapleri a gauneri môžu ničiť to čo niektorí naši vládni predstavitelia a exportéri v uplynulých rokoch dosiahli. Ruský trh sme po roku 1989 trestuhodne opustili a okamžite sme boli nahradení západoeurópskymi štátmi. Už len tento samotný fakt je veľavravný. Horko ťažko po rokoch sme získali opäť aké také pozície a teraz „vďaka“ našim hlupákom podporujúcim sankcie aj o tieto pozície znovu a zdá sa, že nenávratne prídeme. Vďaka podpore pučistov z Majdanu, ktorí vraždia na rozkaz P. Porošenka vlastných spoluobčanov za to, že sa v referende odvážili vyjadriť svoje presvedčenie, že nechcú žiť v spoločnom štáte s neonacistami a banderovcami.

Nie NATO a Brusel na nátlak USA by mal riešiť situáciu na Ukrajine, ale jediný na to určený orgán a tým je OSN. Ten by mal rozhodnúť o mechanizme demokratických volieb na Ukrajine, ktoré by mali byť spojené s referendom o sebaurčení občanov Ukrajiny.

Väčšina našich pravicovo orientovaných politikov sa po vzore Ameriky oháňa vznešeným slovom demokracia. Ak sa však ľudia rozhodnú inak ako si želá USA a NATO, nastupujú na scénu bombardéry a vraždenie nevinného civilného obyvateľstva. Je to demokracia na americký spôsob. Všetci tí, čo podporujú ekonomické sankcie a násilné riešenie problémov Ukrajiny by mali mať odvahu otvorene priznať, že v celom tomto procese ide o oslabenie Ruska, privlastnenie si ďalšej európskej krajiny a vstup NATO na samú hranicu s Ruskom. Pre normálne mysliaceho človeka je to úplne logické a nevyvrátiteľné. Všetky doterajšie fakty o tom veľmi jednoznačne svedčia. Nevidí ich iba hlupák, alebo ten čo ich v žiadnom prípade nemá záujem vidieť.

Len niekoľko dní trvá na Ukrajine aj tak iba krehké prímerie medzi bojujúcimi stranami. Nepochopiteľné a zároveň záhadné je, že práve v takomto období minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s plne naloženým vládnym špeciálom letí do Kyjeva, aby doviezol takmer  tri tony „materiálu“ pre potreby ukrajinskej armády.

Tvrdenie hovorcu ministerstva Borisa Gandela, že je nezmyslom, aby pomoc bola vnímaná ako nepriame zapojenie sa Slovenska do konfliktu. Takémuto tvrdeniu ani on sám nemôže veriť. Vaď ide o materiál v hodnote za štyridsať tisíc eur, ktorý má výhradne slúžiť pre potreby ozbrojených síl. Nič na tom nemení ani  tvrdenie, že zásielku tvorili iba spacie vaky, nosidlá, vojenská obuv, dezinfekčné prostriedky, dlahy a špeciálne lekárničky. Je mimoriadne „záslužné,“ že v dobe „pokoja zbraní“ naše ministerstvo považuje za prepotrebné vybaviť ozbrojené sily Ukrajiny a kto ho vie či iba takýmto materiálom. Nie je to náhodou príprava Kyjevských jastrabov a z našej strany podpora ďalšieho kola bratovražednej vojny proti tzv. separatistom na juhovýchode Ukrajiny?

Tak ako je záhadné, že minister Lajčák v období prímeria vozí pomoc nie trpiacemu civilnému obyvateľstvu, ale jednostranne ukrajinskej armáde, ktorá celé utrpenie na rozkaz pána Porošenka spôsobuje, nechávajú sa počuť i naši vojnoví štváči ako napr. F.Šebej, P.Frešo a ďalší, ktorí sa domáhajú, aby Slovensko aktívnejšie vystupovalo na obhajobu záujmov Kyjeva. Mimoriadne aktívne začal vystupovať „bezpečnostný analytik“ Ivo Samson, ktorý bez predloženia akýchkoľvek dôkazov tvrdí, že „Ukrajina bola napadnutá a musí sa brániť. K tomu potrebuje prostriedky.“ Podľa neho v podobe zbraní a v tom im má jednoznačne pomôcť Slovensko.

Je to úbohé a trestuhodné volanie po ďalšom bratovražednom boji v záujme koristníckych a geopolitických záujmov USA. Namiesto podpory, aj keď iba krehkého ale predsa len pokoja zbraní, dožadovať sa vyzbrojovania a volať po obnovení akýchsi partizánskych bojov proti Rusku, svedčí prinajmenej o nezdravom myslení, krvilačnosti, vmiešavaní sa do záležitostí iných štátov. Kto mu dal vôbec na to právo, v mene koho záujmom pán Samson hovorí? Určite nie v mene väčšiny občanov SR, ale v záujme cudzích mocností. Žiadne bratovražedné boje, žiadne ekonomické sankcie nemôžu viesť k urovnaniu konfliktu ani na Ukrajine ani nikde inde vo svete. O tom nás dokonale mohlo presvedčiť množstvo ozbrojených konfliktov vedených USA a NATO v rôznych častiach sveta v záujme ich koristníckych a geopolitických záujmov.

 

Demokracia to je vláda ľudu.  Znamená to, že nositeľom suverenity je ľud, ktorý svoju moc v parlamentnej demokracii vo voľbách dobrovoľne iba prepožičiava svojim voleným zástupcom a teda i dobrovoľne im ju môže odobrať. Občania majú právo kedykoľvek v referende vyjadriť svoje právo a tiež rozhodnúť o sebaurčení a smerovaní vlastnej krajiny. Ak vláda koná proti demokracii svojich občanov, ak ich za ich túžbu žiť podľa vlastných predstáv vraždí, tak takáto vláda je zločinecká a trestuhodná. Paradoxom je, že aj náš prezident A. Kiska (ktorý sa vyhlasuje za prezidenta všetkých občanov) podporuje rozhodnutia USA, NATO, ale tiež režim, ktorý vraždí civilných spoluobčanov za to, že nechcú žiť v spoločnom štáte s neonacistami a neofašistami. Zarytým proti ruským extrémistom, tváriacim sa ako najväčší demokrati podporujúci koristnícke, geopolitické záujmy USA a NATO treba pripomenúť, že život ruského občana na Ukrajine má rovnakú hodnotu ako život Ukrajinca, alebo ktoréhokoľvek občana inej národnosti  kdekoľvek vo svete.

Je na čase, aby sme sa konečne spamätali a prestali od prezidenta počnúc, cez parlament a vládnych predstaviteľov až po radového občana s podporou režimu vyvolávajúceho nové vlny napätia, nepokojov a občianskych vojen. S podporov režimu a jeho predstaviteľov, ktorý páchajú zločiny a na rukách majú krv vlastných spoluobčanov. Je to  civilizácii dvadsiateho prvého storočia nedôstojný, nemorálny, odsúdenia a trestuhodný čin!
Tibor Grék

Pokoj v duši

02.04.2017

Diskusná relácia RTVS (SRo) „Sobotné dialógy,“ moderovaná redaktorom Branislavom Dobšinským, už po niekoľkýkrát, a nie len mňa, vyviedla z rovnováhy. Sobotné dialógy vysielané hlavne v posledné soboty v mesiaci (25.februára a 25. marca) ma donútili, aj takouto formou reagovať na niektoré výroky, ktorými vedome, účelovo a opakovane redaktor Dobšinský [...]

Jeden z výdobytkov novembra

24.02.2017

Všetci čo si ešte pamätáme toľko očierňované obdobie socializmu a čo sa aspoň trochu zaujímajú o dianie okolo seba, vedia, že poľnohospodárska výroba založená na Jednotných roľníckych družstvách a Štátnych majetkoch, síce nie úplne bez chýb, ale predsa len zabezpečovala v obciach zamestnanosť a predovšetkým, dostatok kvalitnej, zdraviu neškodnej [...]

Bohatstvo a kariéra im zatienili rozum

12.12.2016

Je všeobecne známe, že nedávno zosnulý Fidel Castro bol niečím viac ako len slávnym kubánskym revolucionárom. Bol celkom oprávnene medzinárodne uznávanou autoritou, čo pri jeho úmrtí otvorene vyjadrili viacerí čelní predstavitelia štátov sveta. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, v kondolencii o. i. uviedol: „So smrťou Fidela Castra svet stratil človeka, [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 250462x
Priemerná čítanosť článkov: 3913x

Autor blogu

Kategórie