Založ si blog

Neustúpim ani o krok

Skutočnosť, že v roku 25. výročia „nežnej revolúcie,“ dochádza na slovenskej politickej scéne  k rozkladu jednej s ďalších pomerne silných pravicových strán na čele s neomylným a vševediacim Pavlom Frešom o. i. potvrdzuje, že „lož má krátke nohy.“

Pán Frešo ako predseda SDKU – DS sa donedávna rád pred televíznymi kamerami pasoval za jediného, neomylného pravicového demokrata, za lídra pravicových strán, tlmočiaceho verejnosti svoj neskonalý odpor k funkcionárom strany, ktorá vo voľbách získala viac ako 44 % voličských hlasov.

Je v celku prirodzené, že kto sa pasuje za demokrata, mal by prinajmenšom poznať význam slova – demokracia. Tá v pravom zmysle slova, znamená vládu ľudu. V našich podmienkach, parlamentná demokracia, založená na princípe vlády väčšiny o dôveru sa uchádzajúcich zástupcov, vo voľbách kandidujúcich a o dôveru sa uchádzajúcich politických strán.

Pán Frešo rád poúča iných, ale poriadok si nedokázal nieže len spraviť, ale ani  udržať, v celku stabilnej, relatívne dobre fungujúcej strane. Najpresvečivejším dôkazom je pred niekoľkými dňami skončený kongres v Senici, ktorý definitívne potvrdil nielen rozklad strany, jej líderstvo v pravicovom spektre, ale aj výraznú zaslepenosť a stratu sebakritickosti samého seba a niektorých jeho spolustraníkov.

Čudný to demokrat, ktorému vadí sloboda a demokracia. Ktorý sa dožaduje, aby všetci po jeho vzore sa stali obhajcami jeho názorov, hoci i záujmov cudzích mocností. Čudný to demokrat, ktorý v prezidentských voľbách najskôr neúprosne kritizuje občianskeho kandidáta, ale stačí aby postúpil do druhého kola volieb, a na kritiku zabudne len preto, aby nezvíťazil kandidát ľavicovej strany. Takýchto príkladov by bolo možné uviesť ďaleko, ďaleko viac. Aká to úbohosť v myslení, ale i v konaní k demokracii sa hlásiaceho človeka.

Opäť, ako už niekoľkokrát v ostatnom štvrťstoročí sa potvrdzuje, že politika pravice a osobitne i pána Freša, je založená na podvodoch a klamstvách, len aby presadili svoje vlastné záujmy, záujmy USA a západoeurópskych štátov, ďalej rozširovali biedu, strach,  stupňovali napätie, podnecovali a podporovali nacionalizmus, extrémizmus a sociálne nepokoje. Správajú sa podľa hesla „čím horšie, tým lepšie.“  Podstatné pre nich je, že z daní ľudí si žijú nad pomery celej spoločnosti. Aj preto toľké roztržky, nevraživosť, zmeny a prezliekanie kabátov. Čisto z osobných, prospechárskych dôvodov vzniká množstvo nových pravicových strán, ktoré vymýšľajú nové a nové klamstvá, len aby opäť nachytali a získali si priazeň voličov.

Skúsme sa obzrieť na „revolučnú a porevolučnú“ genézu. Verejnosť proti násiliu vznikla ako strana, údajne proti násiliu jednej vládnucej strany, aby nastolila slobodu a demokraciu. Krátko po novembri 1989 na jej troskách vzniká nové Hnutie za demokratické Slovensko pod vedením Vladimíra Mečiara. Hnutie falošnými sľubmi o demokracii sľubovalo doviesť Slovensko za niekoľko rokov na úroveň Švajčiarska. Niet divu, že si tým získalo mimoriadne silnú podporu verejnosti. Obnovou kapitalistického systému riadenia, neviditeľnou rukou trhu a denne opakovanou lžou, že štát je zlý vlastník výrobných prostriedkov, strana začala s privatizáciou a postupným rozkrádaním a následným rozkladom spoločnosti.

Po rokoch uťahovania opaskov a zbedačovania, na scénu prichádza strana SDKÚ Mikuláša Dzurindu a s ňou ďalšia prefíkaná lož o dvojnásobných platoch. K SDKÚ sa neskôr, na pomoc v boji proti Mečiarovi pridružila tiež Demokratická strana karieristu a asociála Ľudovíta Kaníka. Vznikla tak pomerne silná politická strana, ktorá za pomoci ostatných pravicových strán, klamstiev a lží veľmi účinne pokračovala v rozkrádaní a v rozpredávaní za lacný peniaz všetkého, čo v povojnovom období rukami našich otcov a materí bolo vybudované a slúžilo na chod spoločnosti.

Celá táto stručná genéza jasne ukazuje, že im nešlo a ani nejde o riešenie problémov ľudí, ale iba o vlastnú kariéru, obohacovanie samých seba, rodinných príslušníkov, priateľov a známych na úkor celej spoločnosti. Pod ich vedením sa Slovensko za 25. rokov dostalo do úplného marazmu, rozvratu priemyselnej a poľnohospodárskej výroby. Objavili sa nové, dovtedy nepoznané fenomény ako nezamestnanosť, bezdomovstvo, drogová závislosť, prostitúcia, podvýživa, žobráctvo, výpalníctvo, organizovaný zločin a pod. Obrovské problémy nastali v školstve, zdravotníctve, vo výskume a vede, v súdnictve, v doprave a čo je zvlášť nebezpečné v morálke, silnejúcom nacionalizme a extrémizme prerastajúcom až do neofašizmu.

Pavol Frešo pred viac ako dvomi rokmi sľuboval nový začiatok SDKÚ – DS. Vtedy ešte nik, hádam ani on sám neveril, že túžba po moci, kariére a vidinou obrovského bohatstva ho úplne pripravia o rozum a stane sa hrobárom vlastnej politickej pravicovej strany v ktorej po ostatnom sneme zostal osamotený ako kôl v plote. Nie celkom. Zostal s ním aj ďalší podporovateľ lží a ožobračovania vlastného národa, Ľudovít Kaník, ale i dobre platení europoslanci páni Eduard Kukan, Ivan Štefanec a a niekoľko ďalších, rovnako naivných a zaslepených členov, ktorí po vzore svojho ešte stále predsedu, napriek nedôvere väčšiny vlastných členov, strate preferencií u voličov, nemienia zo svojich pozícií, zámerov a túžob ustúpiť ani len o jeden jediný krok! Tak je chápaná demokracia niektorých členov SDKU – DS na čele s Pavlom Frešom.

Pokoj v duši

02.04.2017

Diskusná relácia RTVS (SRo) „Sobotné dialógy,“ moderovaná redaktorom Branislavom Dobšinským, už po niekoľkýkrát, a nie len mňa, vyviedla z rovnováhy. Sobotné dialógy vysielané hlavne v posledné soboty v mesiaci (25.februára a 25. marca) ma donútili, aj takouto formou reagovať na niektoré výroky, ktorými vedome, účelovo a opakovane redaktor Dobšinský [...]

Jeden z výdobytkov novembra

24.02.2017

Všetci čo si ešte pamätáme toľko očierňované obdobie socializmu a čo sa aspoň trochu zaujímajú o dianie okolo seba, vedia, že poľnohospodárska výroba založená na Jednotných roľníckych družstvách a Štátnych majetkoch, síce nie úplne bez chýb, ale predsa len zabezpečovala v obciach zamestnanosť a predovšetkým, dostatok kvalitnej, zdraviu neškodnej [...]

Bohatstvo a kariéra im zatienili rozum

12.12.2016

Je všeobecne známe, že nedávno zosnulý Fidel Castro bol niečím viac ako len slávnym kubánskym revolucionárom. Bol celkom oprávnene medzinárodne uznávanou autoritou, čo pri jeho úmrtí otvorene vyjadrili viacerí čelní predstavitelia štátov sveta. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, v kondolencii o. i. uviedol: „So smrťou Fidela Castra svet stratil človeka, [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 250264x
Priemerná čítanosť článkov: 3910x

Autor blogu

Kategórie